Keveházit kirúgták, új igazgató a Nemzeti Balett élén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával szombaton Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává. Keveházi Gábort, aki 2010-ben pályázattal nyerte el a posztot, pénteken felmentették.

A Magyar Állami Operaház táncegyüttese, a Nemzeti Balett művészeti igazgatóhelyettesének Volf Katalin Kossuth-díjas balett-művészt, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosát kérték fel - közölte a dalszínház sajtóreferense, Várkonyi Judit. Az operaház közleménye szerint Eldar Aliev megbízatása a későbbiekben kiírandó igazgatói pályázat lezárultáig él. Horváth Ádám miniszteri biztos hétfőn reagál a sajtó megkereséseire.

Eldar Aliev orosz származású táncos, koreográfus. Pályafutását a szentpétervári Kirov Balettnél kezdte, a társulattal 13 éven át bejárta a világ legnagyobb színházainak - egyebek között a Covent Garden, a Párizsi Opera, és a New York-i Metrpoplitan - színpadait. A Magyar Nemzeti Balett munkáját évadok óta segíti.

Keveházi Gábor, aki 2010 őszén nyerte el pályázat útján újabb öt évre a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztját, elmondta, hónapok óta próbálják elmozdítani. Most Hardy F. Gábor, a ház átvilágítását végző bizottság vezetője kifogásolta, hogy próbavezetésért külön pótlékot vett fel. Keveházi ezt nem tagadja, hozzátéve, hogy öt év óta a fizetésének egyik eleme ez a javadalmazás.

Keveházi - mint fogalmazott - a munka folytathatóságának érdekében szerdán elfogadta, hogy a hozzá hasonlóan Kossuth-díjas Hágai Katalin váltsa őt igazgatóként, ő művészeti vezetőként dolgozna tovább. Cserta József pedig az általa négy éve létrehozott művészeti tanácsot irányítaná.

Csütörtökön ezt a változást bejelentették az együttesnek, majd pénteken közölték: az igazgató Eldar Aliev lesz, akit egyébként Keveházi hozott Budapestre, mert kitűnő próbavezető balettmesternek tartja. A felmentett balettigazgató azt is elárulta, hogy pert indít.