Elengedné a gyerekét Iggy Popra? - ők jönnek a VOLT fesztiválra

Elengedné a gyerekét Iggy Popra? - ők jönnek a VOLT fesztiválra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Íme, az első nevek a 20. VOLT fesztivál sztárfellépői közül: Katy B, Lostprophets, Hadouken!, Children of Bodom és Snow Patrol. Mindenkit megelőz azonban a rock egyik halhatatlanja, Iggy Pop. 10 tény, amit a 65 éves, rettenetes srácról akár tanítani is lehetne.

1. James Newell Osterberg néven 1947-ben született Michiganban. Az Iggy nicket az egyik sulizenekara, az Iguanas nevéből kreatívkodta. Noha Iggy se a Stoogesszal, se szólóban nem produkált a hivatalos listákon No.1 pozícióba jutott darabokat, felbecsülhetetlen hatása van a rockzenére. Iggy és a Stooges 2010. március óta hivatalosan is a műfaj halhatatlanjai közé tartozik.

2. Volt olyan időszaka, amikor magához képest szent életet élt: nem ivott, nem dohányzott és nem kábítószerezett. Kevés embernek sikerült leválnia a heroinról, amely képes a test és a szellem teljes birtokbavételére, de neki igen. Erről az időszakról azt mondja: "ez egy olyan helyzet, amikor nem azért maradsz a négy fal között, mert szégyenteljes, ahogy kinézel, fáradt vagy és fel sem tudsz kelni, hanem azért, mert a falak összenyomnak". Miután belátta, hogy innen a diliházba, a fogdába vagy a proszektúrára vezet az út, kitérőt tett a jó irányba. Iggy két évtizede teljesen tiszta.

©

3. David Bowie és Iggy. Közös lakás - a berlini Hauptstrassen -, közös bulizások, közös zenélések és haverok (például Bowie későbbi, Tin Machine nevű zenekarának bajkeverői, a Sales testvérek), és sok-sok szer, ami a Zoo Station környékéről származott. Legendás barátság a legendás barátságok összes ihletett pillanatával és nyomorúságos kicsinyeskedésével. Bowie kiváló albumok létrehozásában segített Iggynek, jól érezték egymást, de eljött a pillanat, amikor senki nem volt hajlandó kompromisszumra a másikkal szemben. Bowie unta Iggy féktelen rock-attitűdjét, Iggy képtelen volt elviselni Bowie finomkodásait és anakronisztikus viselkedését. A haragszomrád nem sokáig tartott: 1976-ban Moszkvában újra összejöttek.

4. „Iggy nem lúzer. Ő a világ királya. Olyan zenét teremtett, ami meg fogja változtatni a világot, csak ti még nem látjátok” – hozta nyilvánosságra az énekessel kapcsolatos próféciáit barátja, Nick Kent.

5. Az Iggy&The Stooges klasszikus munkája a Fun House lemez, amelynek egyik életrajzírója, Paul Trynka szerint sötét és klausztrofób hangzása van, agresszív, kitárulkozó, néha ömlengő és pimasz. „Számomra a Fun House a valaha készített legjobb rock and roll lemez” – mondta Jack White a White Stripesból. Ugyanez volt a véleménye Kurt Cobainnek (Nirvana).

6. Iggy 2009-ben Préliminaires címmel megzenésítette a Goncourt-djías francia író, Michel Houellebecq Egy sziget lehetősége című regényét. A lemez borítóját és a CD-ben található booklet anyagát a Persepolis című iráni animációs film alkotója, Marjana Satrapi készítette. „Minden férfinél eljön a számvetés ideje - nyilatkozta Iggy. - Ennek semmi köze a kapuzárási pánikhoz vagy ahhoz, hogy valaki nem talál magának egy új csajt. Sőt, az ellenkezője történik.”

7. Ezt is ő mondta: „Nem bánom, hogy milliomos vagyok, de nem szeretnék egy milliomos mellett élni.”

8. Szereti az attraktív és önveszélyes színpadi megoldásokat. Régen elég masszívan állta, hogy a mellkasát ilyen-olyan üvegdarabokkal szabdalta össze, a legjobban pedig ahhoz ért, hogy a megfelelő dramaturgiai pillanatban a nadrágjából előkerüljön az, amire a nézőtérről rengeteg sikoly a válasz. Amikor a színpadon nincs számára elég hely, a közönség soraiba veti magát. A mutatvány a legtöbbször sikerült, de néha elvétette a célpontot, és kórház lett a végállomás. Juliette Lewis – aki civilben színésznő, de rockénekesként is sikeres – szerint nem Iggy találta fel a stage divingot, de az biztos, a legjobb figurák tőle származnak.

©

9. „Iggy több tucat hasizomkockájával, szinuszhullám formájú varrásaival annyira összetéveszthető bárkivel, mint egy UV reflektorral megvilágított fehér holló a harlemi aluljáróban” – írta róla egy jó megfigyelő 2006-ban, amikor a Sziget nagyszínpadán lépett fel.

10. Idén nyáron a soproni VOLT fesztivál valószínűleg az utolsó lehetőség arra, hogy a rajongók közös fotót készítsenek Iggyvel.

ln