Eladják a fél évszazadig kallódó Picasso festményt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

El akarja adni az Indiana állambeli Evansville-i Múzeum Pablo Picassónak azt a képét, amely fél évszázadon át hevert raktárában felfedezetlenül, - félreértés okán - egy soha nem is létezett alkotónak tulajdonítva.

A mű címe Vörös kalapban ülő nő. Különlegessége, hogy úgynevezett üvegfestéssel készült, és ez okozta a félreértést is. Katalogizálásakor - még 1963-ban - egy Gemmaux nevű festőnek tulajdonították, ám mostanra kiderült, hogy a "művész" nem is létezett. A gemmaux francia szó nem személynév - bár az is lehet -, hanem a többes számú alakja a gemmail szónak, amely egy üvegfajtát jelent. Ilyen üveget használt Picasso alapanyagnak a műhöz, és még vagy félszáz képet alkotott hasonló technikával a két év alatt, amíg Franciaországban tanult.

A képet annak ellenére könyvelte el az amerikai múzeum Gemmaux alkotásának, hogy a jobb felső sarokban jól olvashatón ott van Picasso aláírása. A létesítmény most azért akarja értékesíteni, mert nincs pénze a mű biztosítására, megfelelő őrzésének a megteremtésére. A New York-i Guerney's aukciós házat bízta meg az árverés szervezésével. Hogy mekkora bevételt remél, nem tudni, de egyes becslések szerint 100 millió dollárt is megadhatnak az alkotásért.

A múzeum egyébként ajándékként kapta a képet egy Raymond Loewy nevű iparművésztől 49 esztendeje - jegyezte meg a The Guardian című brit lap.