Joan Miró grafikáiból nyílt tárlat Szegeden

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Joan Miró alkotásai által ihletett fényfestményekbe öltöztették pénteken este a szegedi Reök-palotát, ahol a katalán művész grafikáját bemutató tárlat nyílt.

Gyenge Zoltán filozófus professzor a május 5-ig látható kiállítás megnyitóján elmondta: Joan Miró – aki alig múlt 30 éves, amikor úgy fogalmazott, "meg akarom gyilkolni a festészetet" - művészete nem volt más, mint tiltakozás a berögözött szokások ellen. 

A katalán alkotó poétikus és álomszerű művei keletkezésük korában provokatív munkák voltak, majd mára kanonizált alkotásokként a múzeumok féltett kincseivé váltak – hangsúlyozta az egyetemi tanár. 

A mintegy száz grafika egy német magángyűjteményből érkezett Szegedre. A képek zöme Joan Miró legtermékenyebb időszakából, az 1960-as, 1970-es évekből származik, de a látogatók megcsodálhatnak néhány, az 1950-es években, illetve a művész élete végén, az 1980-as években készült alkotást is. 

Nátyi Zoltán művészettörténész elmondta, hogy a kiállítóhelyre belépő látogatót a művészre jellemző szín- és formavilág, motívumkincs fogadja. A művek hűen tükrözik a furcsa, játékos, szürrealista mirói gondolatvilágot. 

A Reök-palota művészeti vezetője arra számít, hogy a tárlat a korábbi – Rembrandt vagy Andy Warhol remekműveit bemutató - grafikai kiállításokhoz hasonló közönségsikert arat, hiszen a magyar művészetkedvelők Joan Miró munkáival csaknem egy évtizede, 2004-ben a Szépművészeti Múzeumban találkozhattak utoljára.