"Aki buzizik, azt ki kell söpörni mindenfajta társaságból"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üres ceremóniamesternek nevezte Kerényi Imrét a Klubrádióban Koltai Tamás kritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. A szakember szerint megdöbbentő, a miniszterelnöki megbízott milyen kevés dologhoz ért.

Koltai Tamás kritikus, dramaturg, a Színház-és Filmművészeti Egyetem tanára volt a Klubrádió vendége, ahol Kerényi Imre a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel és a Nemzeti Színházzal kapcsolatos kijelentéseiről beszélt – számolt be a szinhaz.hu.

A kritikus szerint Kerényi Imre túlreprezentált a magyar közéletben, pedig "egy üres ceremóniamester". "Kerényi szereti a hangzatos mondatokat, de ezek mögött semmiféle tartalom nincs. Ő tulajdonképpen annyi mindenhez nem ért, hogy az már sokoldalúságnak számít. Valaha jó rendező volt – 25 évvel ezelőtt –, azóta semmiféle érdemleges alkotómunkát nem végzett, csak szólamokban fecseg" – fogalmazott Koltai a Hetes stúdió című műsorban.

Koltai a rádióban arról is beszélt, hogy tavaly együtt zsűrizett Kerényivel a POSZT-on, ahol meglepve tapasztalta, hogy "az égvilágon semmihez sem ért".

"Amihez igazán nem ért, az a színház. Nincs koherens tartalma annak, ahogy a színházról beszél, mert csak rögtönöz, fecseg. Idén nem vállalnám el, hogy egy szobában legyek vele, mert azt gondolom, hogy aki buzizik, azt ki kell söpörni mindenfajta társaságból” – fejtette ki Koltai Tamás, aki Vidnyánszky Attiláról is beszélt a műsorban.

Koltai szerint a Nemzeti Színház leendő igazgatója fokozatosan lenullázza magát. A riporter kérdésére, látogatni fogja-e a jövőben a Nemzeti Színház előadásait, azt mondta: el fog járni, kivéve, ha kitiltják.

Az ügy előzménye, hogy Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalonban szervezett beszélgetésen Vidnyánszky Attila jelenlétében beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetemről és a Nemzeti Színházról. Egyebek közt azt mondta, az új igazgató Nemzeti Színháza "nem a buzikról, hanem a szerelemről fog szólni".

Szavai ellen korábban nyílt levélben tiltakozott többek között Kulka János, Ascher Tamás és a Színház-és Filmművészeti Egyetem is.