Pozsony sem kér Vidnyánszky meghívásából

Pozsony sem kér Vidnyánszky meghívásából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A bécsi Burgtheater után a Pozsonyi Nemzeti Színház is jelezte, hogy nem kíván részt venni azon a színházi fesztiválon, amelyet a budapesti Nemzeti Színház szervez – írja az Új Szó Online. Vidnyánszky Attila értetlenül áll a történtek előtt.

Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház azon a színházi fesztiválon, amelyet a budapesti Nemzeti Színház szervez március végén. A pozsonyi teátrum a második, amely nem fogadta el a magyar Nemzeti Színház tavaly kinevezett igazgatójának meghívását – írja az Új Szó Online.

A Szlovák Nemzeti Színházat Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációjával hívták meg Budapestre. "Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást" – írta a prózai társulat igazgatója, Roman Polák, aki levelében nem fejtette ki bővebben, mit ért a magyar színházi élet helyzete alatt.

©

Vidnyánszky Attila a lap szerint értetlenül áll a döntés előtt. Polák ugyanakkor az elutasító levél végén meghívta Vidnyánszkyt arra a nyári szakmai szemináriumra, melyet a V4-es országok színházai között létesült kapcsolatok alakulásáról rendeznek Pozsonyban.
 
Nem a Szlovák Nemzeti Színház az egyetlen, amely nem kíván részt venni az említett fesztiválon. A bécsi Burgtheater már tavaly szeptemberben visszautasította a meghívást, Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatokra hivatkozva.