szerző:
hvg.hu

Egy díjkiosztó általában kínos, erőltetett és a hamar unalmassá válik - ezzel szemben az idei Emmy-gálán rengeteg emlékezetes, megható vagy provokatív beszéd hangzott el, és hatalmas rekordot döntött a Trónok harca.

Ahogy azt a beharangozónkban is jósoltuk, az idei Emmy-díjkiosztó a korszakváltás előszele volt, hiszen az idei jelöltek között több újonc is felbukkant, főleg annak köszönhetően, hogy néhány Emmy-kedvenc, a Breaking Bad vagy a Mad Men idén már nem volt érdekelt.

De nem csak emiatt marad emlékezetes az idei gála. Nagyon rég volt már arra példa, hogy szinte az összes köszönőbeszédet emlegetni lehessen valamiért. A gála házigazdája ezúttal Jimmy Kimmel volt, aki egy Carpool Karaoke-val indította az estét, majd nyitóbeszédében szépen odaszúrt Donald Trumpnak is: "nem kell többé valóságshow-kat néznünk, mert már abban élünk. Ha Trumpot megválasztják, és megépíti azt a falat a határon, az első ember akit átdobunk, Mark Burnett lesz (az egyik leghíresebb tévés Amerikában, például a Survivor producere – a szerk.)

Kimmel a Stranger Things gyereksztárjait is beépítette a műsorba, akik szendvicsosztással és az Uptown Funk előadásával hozták hangulatba a közönséget.

A fontos kategóriákban a a papírforma érvényesült, a legjobb drámasorozat a Trónok harca, a legjobb komédiasorozat pedig Az alelnök lett, ezzel mindkét sorozat megismételte tavalyi sikerét ezekben a kategóriákban. A Trónok harca ráadásul hatalmas rekordot is döntött az Emmyk történetében, hiszen a most begyűjtött 12 díjjal már összesen 38 szobornál jár a produkció, ennyit még soha egyetlen televíziós műsor sem kapott.

Az évezred legjobb sorozatai, 11. rész: Trónok harca

A fantasy műfaját megújító véres hatalomsztori jóval több annál a sokkoló HBO-sorozatnál, ahogyan sokan ismerik. Sárkányok! Vér! Őrület! Szex! Az 1080p Top 20 listánk 10. helyén a Trónok harca áll.

A drámasorozatoknál a legjobb férfi főszereplő díját az első ízben jelölt Rami Malek kapta a Mr. Robotban nyújtott teljesítményéért. A színész a vicc kedvéért szerepben maradt, hiszen egy "mondd kérlek, hogy ezt te is látod"  mondattal kezdte beszédét, ezzel utalva a Mr. Robotban alakított Elliot Alderson skizofréniájára.

"Egy olyan karaktert játszom, aki hozzánk hasonlóan, elidegenedett a környezetétől. De nem hiszem, hogy bárki szívesen lógna egy ilyen sráccal. Mégis, ezt a díjat neki is ajánlom, hiszen egy kis Elliot ott van mindannyiunkban, ugye?" – zárta beszédét Malek.

A drámák mezőnyében a legjobb színésznő Tatiana Maslany lett az Orphan Blackben nyújott teljesítményéért, ő köszönőbeszédében arra hívta fel a figyelmet, mennyire örül, hogy egy olyan műsorban játszhat, amelyben nők a központi szereplők. A komédiák között Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök) és Jeffrey Tambor (Transparent) örülhetett a legjobb főszereplő díjának. Mindketten nagyon emlékezetes beszédet mondtak: Tambor a transznemű színészeket bátorította, hozzátéve, reméli ő az utolsó heteró színész, akinek transznemű karaktert kell eljátszania.

©

Louis-Dreyfus pedig először egy kis trumpozással kezdett: "szeretnék személyesen elnézést kérni a jelenlegi politikai helyzetért. Úgy gondolom, Az alelnök lebontotta a falat a politika és a komédia között. A sorozatunk politikai szatírának indult, most már inkább egy dokumentumarista dráma. Ezért ígérem, újra felhúzzuk ezt a falat, amit majd Mexikóval fizettetünk ki."

A színésznő azonban beszéde végén egészen más hangnemre váltott, miután elárulta, hogy édesapja néhány nappal a gála előtt hunyt el, majd könnyek között, remegve mesélte el, hogy mennyire sokat jelentett, hogy annak idején tetszett édesapjának Az alelnök, mert "igazán csak az ő véleménye számított mindig is".

Nem kevésbé volt provokatív Aziz Ansari és Alan Yang beszéde, akik a Master of None első és második generációs bevándorlókról szóló részéért kapták meg a legjobb forgatókönyv díját. Yang úgy fogalmazott, sokkal több ázsiai származású karakternek kellene szerepelnie az amerikai műsorokban, mivel 17 millióan élnek Amerikában, és ezt leginkább azzal lehetne elősegíteni, ha az ázsiai származású szülők nem hegedűt, hanem kamerát adnának a gyerekeik kezébe.

Az este nagy nyertese pedig a Trónok harca mellett egyértelműen az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy volt, amely az antológiasorozatok, tehát az egy sztorit körbejáró szériák között szinte az összes fontos díjat bezsebelte.

A 2016-os Emmy-gála fontosabb díjazottjai:

Drámai sorozatok:

Legjobb sorozat: Trónok harca
Legjobb női főszereplő Tatiana Maslany (Orphan Black)
Legjobb férfi főszereplő: Rami Malek (Mr. Robot)
Legjobb férfi mellékszereplő: Ben Mendelsohn (Bloodline)
Legjobb női mellékszereplő: Maggie Smith (Downton Abbey)
Legjobb rendezés: Miguel Sapochnik (Trónok harca)
Legjobb forgatókönyv: David Benioff, D.B. Weiss (Trónok harca)

Komédiasorozatok:

Legjobb sorozat: Az alelnök
Legjobb férfi főszereplő: Jeffrey Tambor (Transparent)
Legjobb női főszereplő: Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
Legjobb férfi mellékszereplő:Louie Anderson (Baskets)
Legjobb női mellékszereplő:Kate McKinnon (Saturday Night Live)
Legjobb rendezés: Jill Soloway (Transparent)
Legjobb forgatókönyv : Aziz Ansari, Alan Yang (Master of None)

Antológiasorozatok

Legjobb sorozat: American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy
Legjobb tévéfilm: Sherlock: The Abominable Bride
Legjobb férfi főszereplő: Courtney B. Vance (American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy)
Legjobb női főszereplő: Sarah Paulson (American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy)
Legjobb férfi mellékszereplő: Sterling K. Brown (American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy)
Legjobb női mellékszereplő: Regina King (Bűnök és előítéletek)
Legjobb rendezés: Susanne Bier (The Night Manager)
Legjobb forgatókönyv antológiasorozatban vagy tévéfilmben: D.V. DeVincentis (American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy)

 

1080p: Ők hozzák a friss vért a sorozatok világába

Idén kifejezetten bátran választott az eddig kiszámíthatóságáról híres amerikai tévés akadémia az Emmy-jelöltekről. Így végre nem csak a rekordokat halmozó nagyágyúk (Trónok harca, Az alelnök, Modern család) hanem a merészebb témájú, megosztóbb szériák is kaphatnak reflektorfényt a magyar idő szerint hétfő hajnalban zajló gálán. Összegyűjtöttük azokat a műsorokat, amelyek megérdemelnék az elismerést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

A dohánycégekkel gyűjtetne csikket az EP

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

El tudja képzelni, hogy Alan Rickman legyen a hősszerelmes Hugh Grant helyett?

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában

Másfél méteres piton rázott fel egy reggeli értekezletet Kínában