Tilla filmje végigtarolta Európát egy hétvége alatt

Tilla filmje végigtarolta Európát egy hétvége alatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Till Attila filmjét Görögországban, Franciaországban és Németországban is rangos nemzetközi filmfesztiválok díjazták – összesen hét díjat kapott két nap alatt.

Vasárnap este Szaloniki patinás nemzetközi filmfesztiváljának, továbbá – franciaországi premierje alkalmával – Arras filmes seregszemléjének is kiemelkedő nyertese lett Till Attila Tiszta szívvel című alkotása.

Az 57. szaloniki filmfesztivál fődíja, a legjobb filmért járó Arany Alexander mellett az Amir Naderi iráni filmrendező vezette zsűri a legjobb férfi színész díját is Tilla filmjének ítélte, megosztva a három főhőst alakító színész – Fenyvesi Zoltán, Thuróczy Szabolcs és Fekete Ádám – között.

A díjak azért is fontosak, mert így még nagyobb nemzetközi figyelmet kap Magyarország nevezése a 2017-es Oscar-díjra.

©

Ugyanezen az estén a franciaországi Arras filmfesztiválja is elsöprő magyar sikerrel zárult, ugyanis a Tiszta szívvel hozta el a filmkritikus zsűri díját, a közönségdíjat és az ifjúsági zsűri „Regards jeunes” díját is. A trófeákat Gothár Márton, a film vágója személyesen vette át a díjátadón.

A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar mozifilmet szombat este a cottbus-i fesztiválon a nagyvilág filmkritikusait tömörítő nemzetközi szervezet, a FIPRESCI zsűrije díjazta. A tekintélyes ítészek az indoklásában kiemelték, hogy a Tiszta szívvel „hatásos, szórakoztató, nyers, ugyanakkor humoros is, és ékes példája annak, ahogy a kelet-európai film frissességet tud nyújtani a mozinézőknek világszerte”. Till Attila filmje az ökumenikus zsűri díját is elnyerte Cottbusban.

Hajdu Szabolcs Karlovy Vary fődíjas Ernelláék Frakaséknál című alkotásáért a legjobb rendező díját nyerte el a németországi filmfesztiválon, melyet november 8-13. között immár 26. alkalommal rendeztek meg.

Deréktól lefelé bénák, derék felett dühösek és könyörtelenek

Láthattunk már mozgássérültekről szóló filmet, de ilyet aligha - Till Attila új filmje, a Tiszta szívvel visszaadja az akcióvígjátékok renoméját, méghozzá úgy, hogy valami igazabbat mutat meg a kerekesszékesek világáról. Nevet rajtuk és velük, miközben az elkerülhetetlen csalódásaikat, dühüket sem hallgatja el.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Hozzászólások