Visszatér a magyar mozikba az Amadeus

Visszatér a magyar mozikba az Amadeus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miloš Forman 1984-ben készült, 8 Oscar-díjjal jutalmazott zenés életrajzi drámájának kibővített rendezői változatát március 16-tól vetítik, Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen.

A Peter Shaffer azonos című színdarabján alapuló életrajzi drámában Antonio Salieri (F. Murray Abraham), a bécsi udvari zeneszerző kétségbeesetten tapasztalja, hogy az isteni tehetség, amire mindig is vágyott, egy zabolátlan, életvidám és időnként alpári fiatalembernek adatott meg, aki nem más, mint a II. József udvarába érkező Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce).

Az irigységtől elvakult középszerű zeneszerző mindenáron tönkre akarja tenni Mozartot. De vajon valóban ő némította el a világ egyik legnagyobb zenei zsenijét? A rejtély és a zene örök marad...Mozart halálos ágyánál végül Salieri is ráeszmél: hiába a düh és a görcsös akarás, a tehetség egészen más anyagból van – Mozarttal olyan ember távozott, aki valóban a Teremtő kegyeltje volt.

A 8 Oscar-díjjal – köztük a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb főszereplő és a legjobb forgatókönyv díjával – elismert, kultikus alkotás újbóli bemutatója során a Warner Bros. és Forman együttműködésében 2002-ben készült, kibővített rendezői változata kerül a mozikba, amely 20 perccel hosszabb és számos olyan jelenetet tartalmaz, ami kimaradt az eredeti verzióból.

A filmnek ez a 180 perces változata most először látható mozivásznon; digitálisan restaurált képpel és Dolby TrueHD formátumban újrakevert hanggal vetítik, amely kiváló minőségű, szinte koncerttermi hangzást kölcsönöz a film zenei jeleneteinek.

©

Az Amadeus rendezői változata március 16-tól látható a mozikban, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen – többek között Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Szombathelyen, Kecskeméten és Szolnokon is – vetítik, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható.