Vissza a 80-as évekbe: feléledt a Hahota

Vissza a 80-as évekbe: feléledt a Hahota

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kis alakú, gyerekeknek szóló humortalan vicclap – ez volt a Hahota magazin a 80-as években, amit ennek ellenére minden akkori gyerek lapozgatott. 2017-ben a lap újjáéledt: most is kicsi, de inkább felnőtteknek szól és továbbra is humortalan.

Az első Hahota 1980-ban jelent meg, majd negyedévente követték az újabb kiadványok egészen 1992-ig, amikor csendben kimúlt. A 80-as évek úttörőnyakkendős iskoláihoz éppúgy hozzátartozott ez a magazin, mint az iskolaköpeny vagy a november 7-i ünnepségek.

Az első Hahota borítója (1980)
©

Az első kiadványokat szétkapkodták a gyerekek, minden folyosói szegletben ezt böngészgették. Annyira, hogy valamiért még talán viccesnek is tűnt, pedig leginkább fárasztó – de legalább a korosztálynak szóló – faviccekkel volt tele.

Amolyan zsebkönyvnyi méretű gyerek Ludas Matyinak nevezhetnénk, amiben a rövid viccek és a karikatúrákra, rajzokra épülő poénok mellett feltűnt egy-egy képregény is. Méghozzá olyan kiváló magyar rajzolóktól, mint Dargay Attila, Sajdik Ferenc, Lehoczki István, Szitás György, Endrődi István, Földes Vilmos stb., illetve megjelentek külföldi alkotások is, például a Pif és Herkules, vagy a Placid és Múzó.

A Hahotát az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat adta ki, szerkesztője Somosi Ágnes volt. Összesen 48 száma jelent meg. (Innen elvileg letölthetőek.)

Eddig.

A napokban ugyanis feltűnt az újságosoknál újra!

Ugyanolyan kis alakú, csak színes kivitelű. A tematika is hasonló, igaz, a – továbbra is fárasztó – viccek már inkább a felnőtteket célozzák.

©

(Mondjuk ilyeneket hahotázhatunk most: „Éjszaka betörnek a fogorvos lakásába. – Adja ide a pénzét – kiáltja a betörő az álmából felriadt házigazdára. – Pénzem sajnos nincs – feleli a fogorvos, de ha akarja, ingyen kihúzom valamennyi fogát.” )

Az – ezek szerint eddig csak tetszhalott állapotban lévő magazint – Gyöngy Kálmán és az Ábra Kkt. támasztotta fel. A korábban a Ludas Matyiban is dolgozó Gyöngy a Portnak elmondta, idén március elején megvásárolta a Hahota kiadói jogát. A mostani, 49. kötetben megjelent poénok alkotóival mindent leegyeztetett.

©

Ezek szerint nem véletlen, hogy az új Hahota a Ludas Matyi zsebkönyvnyi méretű feltámasztásának éppúgy tekinthető, mint az egykori gyerekkiadványénak. Onnan a tartalom, innen a forma öröklődött. A tartalomról eléggé lerí, hogy korábbi vicclapok újrahasznosított változatai. Jó hír viszont, hogy van benne néhány 1-2 oldalas képregény is. (Igaz, nem a Pif, de legalább Hé, Dodó!)

©

Az új Hahota országszerte több mint 1700 újságárusnál kapható 495 forintért, és elvileg kéthavonta jelennek majd meg a további számok.

©

(Na, jó, még egy viccet idézünk, elrettentésképpen: „Képzeld, mi történt velem. Meghívót kaptam egy estélyre, és az volt rajta: 'Belépés csak fehér nyakkendőben.'  – Na és? Talán nem volt fehér nyakkendőd? – Nyakkendőm volt éppen, de a többieken ruha is volt…”)

Hozzászólások