El sem hinné, de 15 éve bukkant fel először a fura Kistehén a tévében

El sem hinné, de 15 éve bukkant fel először a fura Kistehén a tévében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Toleráns a világ, hogy azt a sok hülyeséget, amit én eddig mondtam, azt képes volt meghallgatni" – mondja a 15 éves története során folyton változó Kistehén zenekar frontembere, Kollár-Klemencz László. A zenekar augusztus végén nagyszabású koncerttel ünnepli az évfordulót.

Az idén 15 éves Kistehén két és fél órás, jubileumi koncertet ad a Budapest Parkban augusztus 31-én, ahol csaknem mindenki színpadra áll, aki valaha megfordult a zenekarban. Sok vendégre lehet számítani, ugyanis Kollár-Klemencz László együttese nagy utat járt be azóta, hogy a 2002-es Sziget Fesztivál reklámban először csendül fel a ma már ikonikus dal. A rövid szpotban a későbbi Kistehén zenekar az "Ééén vagyok a kis tehééén, ülök a fa tetejééén" kezdetű dal előadójaként debütált.

©

Az Én, a kistehént Kollár-Klemencz László írta és énekelte, a sárga figurát pedig Igor Lazin rajzolta. A hatalmas sikert követően Kollár-Klemenczet egy egész estés album készítésére kérték fel, így született meg az első lemezük, Zene a nyulaknak (2002) címmel. A zenekar kezdetben a lemez címével megegyező néven koncertezett, később Kistehén Tánczenekarra, végül Kistehénre változtatták a nevüket. A banda felállása, több tagcsere után, 2005-re véglegesedett, a Szájbergyerek frenetikus sikerét követő rengeteg fellépés pedig valódi koncertzenekarrá érlelte.

A kétévenként megjelenő lemezeiken rendre szerepelt egy-két olyan országos sikerű sláger, mint a komikus-ironikus Jó csávó a Markó, a mulatozós Szerelmes vagyok minden nőbe és a Virágok a réten, vagy a pszichedelikus Elviszi a szél című dalok. A zenekar Csintalan c. albuma 2007-ben arany, majd platina lemez lett.

A Kistehén összetételében a legnagyobb változás 2010-ben történt: négy tag kiválását követően az alapító frontember, Kollár-Klemencz László szinte teljesen újjászervezte a formációt.A 2012-es Elviszlek magammal című lemezen – a megszokott szellemes, hétköznapi témák mellett – már a közéletre reflektáló szövegek is szerepeltek. Ilyen például az Ezt is elviszem magammal című dal, Erdős Virág versének megzenésített változata, amely az egyik legimsertebb kivándorló sláger lett az utóbbi években. A szám sikerét követően 2014-ben Kollár-Klemencz László és Erdős Virág közösen adták ki a Legesleges c. lemezt, melyen tíz megzenésített vers szerepelt.

A Kistehén utolsó lemeze 2014 végén, Szomjas Nők címmel jelent meg, 2016 tavaszától egy olyan „Best of Kistehén” műsorral koncerteznek, melyben a dalok 80%-át a rajongóik szavazták meg a zenekar közösségi oldalán. A Kistehén új lemeze 2017 őszére várható, de ezt megelőzően, még a nyár közepén egy 15 dalos "Best of" lemez kiadását is tervezik.

„Olyan, hogy Kistehén zenekar soha nem volt – mondja Kollár-Klemencz László. – Amit lehet látni, az egy másik zenekar, amely egy Kistehén nevű zenekar leple alatt állandóan változva kalandozik 15 éve. Furcsa belekerülni egy olyan helyzetbe, ahol már olyan nagy a zenekar múltja, hogy nem tudjuk egyetlen koncerten az egész repertoárt eljátszani. Ezalatt a 15 év alatt minden lemezünk egy másik zenekar lemeze lehetett volna. Olyan közönséget könnyű találni, és összeverbuválni, akik beleszeretnek együtt egy lemezbe. De olyan ember, aki minden Kistehén-lemezt szeret, szerintem csak egy van. Én.”

Hozzászólások