Kazuo Ishiguro kapta az irodalmi Nobel-díjat

Kazuo Ishiguro kapta az irodalmi Nobel-díjat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi, nagy vitákat generáló díjazott, Bob Dylan után az volt a fő kérdés, 2017-ben kevésbé ellentmondásos döntést hoz-e a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Végül a japán Nagaszakiban született, brit állampolgárságú Ishiguro kapta az elismerést.

Az 1954-es születésű írónak, Kazuo Ishiguronak több kötete is (például: Napok romjai, Ne engedj el…, A lebegő világ művésze, Árva korunkban, A dombok halvány képe, Az eltemetett óriás) is megjelent már magyar nyelven, 1989-ben már Man Booker-díjat is nyert a Napok romjaiért. Győzelme még így is óriási meglepetés, egyáltalán nem számítottak a fogadóirodáknál sem arra, hogy végül Ishiguro nevét mondják be 2017-es Nobel-díjasként.

Kazuo Ishiguro 1960 óta Nagy-Britanniában él, családja ötéves korában hagyta el a szülőföldet. A Kenti Egyetemen diplomázott 1978-ban, a mesterképzést két évvel később abszolválta a Kelet-Angliai Egyetemen kreatív írásból. Az angol nyelvű irodalmi színtér egyik legünnepeltebb szerzője volt eddig is. Legutóbbi alkotása a 2015-ös Eltemetett óriás.

A Napok romjaiból és a Ne engedj el!-ből is készült filmfeldolgozás. Előbbiben Emma Thompson és Anthony Hopkins, utóbbiban Carey Mulligan, Keira Knightley és Andrew Garfield játszotta a főbb szerepeket.

Ahogy arról korábban írtunk, évek óta vannak magyar esélyesei is a hatalmas elismerésnek. Krasznahorkai László és Nádas Péter az elmúlt években mindig ott szerepelt a favoritok között a Ladbrokes fogadóiroda esélyeseket soroló listáján. Nem volt ez másképp idén sem, hiszen mindketten ott voltak a húsz legesélyesebb szerző között a fogadóiroda szerint.

A bejelentést megelőző hetekben a legnagyobb favoritok között a kenyai Ngugi Wa Thiong'o, a japán Haruki Murakami, a kanadai Margaret Atwood, az izraeli Amos Oz, a koreai Ko Un szerepelt.

A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A tavalyi évben emlékezetes módon Bob Dylan kapta meg az elismerést, már díjazása is nagy vitákat szült, főleg azok után, hogy a dalszerző/költő látványosan elzárkózott a díj átvételétől, amit végül az utolsó pillanatban vett át.

 

Mégis kellett Bob Dylannek a pénzjutalom

Nem akar Magyarországra költözni a nemrég magyar állampolgárságot kapott két szír ortodox egyházi vezető - tudta meg a hvg.hu. Hogy mi lesz velük, épp akkora rejtély, mint az állítólag szintén honosított ezer kopt keresztény ügye.

Hozzászólások