A Netflix-hatás hazánkat is elérte: a magyar mozikat is elkerüli 2018 leginkább várt sci-fije

A Netflix-hatás hazánkat is elérte: a magyar mozikat is elkerüli 2018 leginkább várt sci-fije

Utolsó frissítés:

Bicsérdi Ádám Szerző:

Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

A magyar forgalmazó elállt a Natalie Portmant és még számos sztárt felvonultató Expedíció (Annihilation) februárra tervezett bemutatójától. A döntés hátterében valószínűleg az áll, hogy márciusban a filmet a Netflix is bemutatja.

Eredetileg február 22-én lett volna az Expedíció, Alex Garland (Ex Machina) legújabb rendezésének magyarországi premiere, azonban a hazai forgalmazó, a UIP-Duna Film végül úgy döntött, mégsem válllalja a sci-fi bemutatását.

A döntés azért válthat ki szélsőséges érzelmeket, mert egy abszolút sikeresnek ígérkező, sztárszínészeket (Natalie Portman, Oscar Isaac, Jennifer Jason Leigh, Tessa Tomphson, Gina Rodriguez) felvonultató moziról van szó, amely egy hazánkban is ismert regénysorozat (Déli Végek-trilógia) alapján készült.

A magyar forgalmazó döntése azonban nem meglepő a filmet gyártó Paramount korábbi közleményei alapján. A Paramount ugyanis már jelezte, hogy Észak-Amerika és Kína kivételével nem tervezi a film hagyományos moziforgalmazását – ugyanis az Expedíció néhány héttel az amerikai premier után, március közepén elérhetővé válik a Netflixen, így Magyarországon is.

A hír főleg azoknak lehet csalódás, akik szerették volna magyar felirattal megnézni az Expedíciót: a Netflixen nagyon ritkán felbukkanó vendégnek számít a magyar nyelvű felirat.

Az eset azért is lehet fordulópont a hazai moziforgalmazásban, mert hasonló forgatókönyv képzelhető el Martin Scorsese bombaerős színészgárdával forgatott filmjének esetében is. A The Irishman, melyben Robert de Niro és Al Pacino a két főszereplő, forgalmazási jogai ugyanis szintén a Netflix kezében vannak, és egyelőre nincs hír a film mozibemutatójáról.

Hozzászólások