A nőkért kiálló beszédek még a díjazottakat is elhomályosították a Golden Globe-on

A nőkért kiálló beszédek még a díjazottakat is elhomályosították a Golden Globe-on

Utolsó frissítés:

Bicsérdi Ádám Szerző:

Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

"Hollywood! Sok mindenről kell beszélnünk" – ezzel a szlogennel vezette fel a Golden Globe idei házigazdája, Seth Meyers a tévés és mozis világ nagy gáláját, utalva ezzel a teljes szórakoztatóipart megrázó zaklatási botrányokra. A meglepetések mellett egy biztos: a Három óriásplakát Ebbing határában szinte minden fontos díjat vitt, így hatalmas Oscar-esélyessé vált.

Mindenki a beszédekre várt – előzmények

Egy évvel ezelőtt jóval "könnyebb" helyzetben várhatta Hollywood a Golden Globe-gálát: akkor "csak" egy külső jelenségre, Donald Trump kormányzására kellett reagálnia az amerikai szórakoztatóipar ismert személyiségeinek. Ezzel szemben idén egészen más volt a helyzet, hiszen a Hollywoodot teljesen felforgató belső problémahalmaz, a sorban napvilágot látó szexuális zaklatások után várt az egész világ erős és egyértelmű állásfoglalást a tévés és filmes világ krémjétől.

Az est házigazdája is tudatos választásnak tűnt, hiszen Seth Meyersről korábban is tudni lehetett, hogy nem retten vissza a kényesebb ügyektől, és azt elöljáróban is leszögezte, hogy Hollywood belső ügyei adják majd beszéde fő fókuszát.

Az sem volt véletlen, hogy a számos Oscar-díjas színészt is támogatói között tudó, a hatalmi visszaélések ellen küzdő, az áldozatoknak jogi segítséget nyújtó Time's Up kampány is a Golden Globe-gála előtt kezdett komolyabb hírverésbe. A kampány részeként a díjátadón nyolc színésznő is jogi aktivisták és ügyvédek kíséretében jelent meg, emellett többen a kampány logóját tűzték fel ruhájukra.

©

"Jó estét, hölgyeim, és még itt lévő uraim!"

Seth Meyers fent idézett nyitómondata meg is adta a hangulatot a gálának: a műsorvezető főleg a szintén zaklatási botrányokba belebukó Kevin Spacey-t ekézte nyitóbeszédében, de azért Woody Allen és Harvey Weinstein is megkapta a magáét. A vártnál talán puhább beszédben Meyers végül megköszönte Hollywood véleményformáló, nyilvánosság elé álló nőinek, hogy új jövő felé vezetik a tévé- és filmipart.

Seth Meyers
©

Persze egy kis tüske Trumpnak is ment, amikor Meyers névrokonát, Seth Rogent, és az ő Észak-Koreát felidegesítő filmjét, Az interjút felidézve azt mondta: "mennyivel egyszerűbbek voltak akkor a dolgok Észak-Koreával!".

Az est egyik legerősebb beszédét a legjobb női főszereplő díjával jutalmazott Elizabeth Mosstól hallhattuk, aki A szolgálólány meséjét jegyző Margaret Atwoodtól vett idézettel vezette fel köszönőszövegét:

"Mi voltunk azok, akik nem szerepeltek a lapokban. Akik csak a lapszélen léteztünk, akik csak a történetek között éltek – kezdte beszédét Moss –, Margaret Atwood, ez a díj a tiéd, és minden nőé, aki elég bátor volt ahhoz, hogy kiálljon az igazságtalanságok ellen, és harcoljon az egyenjogúságért és a szabadságért. Már nem csak a lap szélén létezünk. Már nem csak a történetek között élünk. Rólunk szólnak a lapok, és mi írjuk a történeteket."

Aztán jött Oprah Winfrey, és 10 perc alatt elnökjelölt lett

A színésznő és tévés személyiség, Oprah Winfrey kapta a gála első álló tapsát, amikor a Cecil B. DeMille-ról elnevezett életműdíj átvétele után például arról beszélt, hogy “az igazság kimondása a legerősebb eszköz a kezünkben”.

Oprah Winfrey
©

Oprah Winfrey beszéde végén a névtelen hősökre terelte a szót: "A zaklatási sztorik nem csak a szórakoztatóiparra voltak hatással. Fejet hajtok azok előtt a nők előtt, akik évekig viselték el a zaklatást, mert – mint édesanyámnak – számlákat kellett befizetniük, vagy az álmaikat kergették. Ők azok a nők, akiknek a nevét sohasem ismerjük meg (...) Azt szeretném, hogy minden lány, aki ezt a műsort nézi, tudja: a horizonton már megjelent az új nap. És amikor ez a nap felkel, azt nagyon sok csodálatos nőnek, és néhány kivételes férfinak köszönhetjük” – zárta beszédét már a Weinstein-ügy, és a metoo-kampány utáni jövőre utalva Oprah Winfrey, akit percekig tapsolt még a helyszínen lévő közönség.

De nem csak a helyszínen ájultak el a beszédtől: a Twitteren az Oprah2020-ból hatalmas trend lett, erre reagálva újságírók a helyszínen Winfrey élettársát, Stedman Grahamet kérdezték arról, egy elnöki kampány első beszédét hallhattuk-e a Golden Globe-on. A férfi sokatmondóan csak annyit válaszolt: "Ez az emberektől függ. Oprah abszolút benne lenne".

A slusszpoént azonban Natalie Portman szolgáltatta, aki Oprah beszéde után lépett színre, hiszen neki kellett bemutatnia a legjobb rendező kategória jelöltjeit. "Íme, a kategória csupa férfi jelöltjei" – szúrta oda váratlanul a megjegyzést a színésznő, amire láthatóan a közönség sem volt teljesen felkészülve.

Kik voltak az este fő nyertesei és vesztesei?

Arra nagyon kevesen számítottak, hogy a legnívósabb díjak közül a legtöbbet a Három óriásplakát Ebbing határában zsebeli majd be a mozifilmek mezőnyében. Az In Bruges-zsel világhírűvé váló rendező, Martin McDonagh nagyon beletrafált az amerikai ízlésbe új mozijával, hiszen a legjobb forgatókönyv mellett nem csak a legjobb dráma díját nyerte el filmje, de két színésze, Frances McDormand és Sam Rockwell is egy-egy glóbusszal mehetett ünnepelni a gála után.

A mozifilmeknél még a Lady Bird tett nagy lépést az Oscar felé, hiszen a legjobb film (vígjáték/musical) díja mellett, a női főszereplő, Saoirse Ronan sem távozott üres kézzel az estről.

A nagy veszteseket sem kell nagyon kutatni: óriási csalódás lehet mind a Tűnj el!, mind a Szólíts a neveden alkotóinak, hogy a Golden Globe-on egyetlen jelölésüket sem váltották díjra.

Az Oscar-verseny ettől persze még továbbra is nagyon szoros: a Három óriásplakát... és a Lady Bird mellett A víz érintése kettő, az Én, Tonya, a The Disaster Artist és A legsötétebb óra egy-egy díjjal jelezte, hogy továbbra is versenyben van a legrangosabb elismerésért, amit majd márciusban osztanak ki.

A sorozatoknál jóval tisztább a kép, hiszen itt két széria dominált végig az est folyamán. A Hatalmas kis hazugságok három színészi díj (Nicole Kidman, Laura Dern, Alexander Skarsgard) mellett a legjobb miniszériának járó elismerést is bezsebelte.

©

A Margaret Atwood regényét tévésorozatra adaptáló A szolgálólány meséje pedig az Emmy-gála után ismét nagyot nyert, nem csak az egyik legerősebb kategóriában (drámasorozat) kapta meg a díjat, de Elizabeth Moss is színészi Golden Globe-nak örülhetett.

A 2018-es Golden Globe-gála díjazottjai (félkövérrel jelölve)

Filmes kategóriák

Legjobb film (dráma): Három óriásplakát Ebbing határában

Legjobb film (vígjáték/musical): Lady Bird

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Gary Oldman (A legsötétebb óra)

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical): James Franco (The Disaster Artist)

Legjobb női főszereplő (dráma): Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női főszereplő (vígjáték/musical): Saoirse Ronan (Lady Bird)

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney (Én, Tonya)

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése)

Legjobb forgatókönyv: Martin McDonagh (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb filmzene: Alexandre Desplat (A víz érintése)

Legjobb betétdal: "This is Me" (A legnagyobb showman)

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb idegen nyelvű film: In The Fade

Tévés kategóriák

Legjobb drámasorozat: A szolgálólány meséje

Legjobb vígjátéksorozat: The Marvelous Mrs. Maisel

Legjobb minisorozat/tévéfilm: Hatalmas kis hazugságok

Legjobb férfi főszereplő (drámasorozat): Sterling K. Brown (This Is Us)

Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Aziz Ansari (Master of None)

Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Ewan McGregor (Fargo)

Legjobb női főszereplő (drámasorozat): Elizabeth Moss (A szolgálólány meséje)

Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)

Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Nicole Kidman (Hatalmas kis hazugságok)

Legjobb férfi mellékszereplő: Alexander Skarsgard (Hatalmas kis hazugságok)

Legjobb női mellékszereplő: Laura Dern (Hatalmas kis hazugságok)


Hozzászólások