Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerinte ezzel segíteni tud a gyászoló embereknek.

Az emberi kreativitás határtalan - a művészek használtak már alapanyagnak belet, vért, vizeletet, ürüléket, hogy meghökkentő, elgondolkodtató installációkat készítsenek a segítségükkel.

Biszák László festőművész úgy gondolja, hogy ha emberi hamvakat használ az alkotásaihoz, azzal segíthet a gyászfolyamatban, és lelki összeköttetést biztosíthat az elvesztett szerettünkkel.

Sokaknak talán mindez morbidul hangzik, ám az sem szebb, amikor az elhunyt hamvait a spájzban vagy a szekrényben tartják.

Biszák a Tolna megyei hírportálnak elmondta, hogy az ötletét egy holland festőnő inspirálta, aki miután megunta, hogy csak ide-oda pakolgatja a férje hamvait a házában, végül úgy döntött, megfesti a kedvenc kirándulóhelyüket – a hamvakkal a festékben. A vállalkozás sikeres volt, a nő megnyugodott, mert úgy érezte, a férje vele van.

Biszák az elmondása alapján elsősorban maszkokban gondolkodik. Az elhunyt arcáról gipszmintát venne, majd a hamvasztást követően egy speciális ragasztóval összekeveri a hamvakat és ezzel töltené ki a gipszlenyomatot. Az arc domborműve bronz vagy arany színnel is színezhető – de szerinte a hamvak segítségével festmény is készíthető.

(Blikk)

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások