Megtalálták a David Bowie-rajongók Szent Grálját

Megtalálták a David Bowie-rajongók Szent Grálját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elveszettnek hitt felvétel került elő David Bowie-ról. Az alteregójának, Ziggy Stardustnak a legelső tévés fellépését találták meg szalagon.

Csak az igazán hardcore rajongók tudják, hogy mielőtt 1972 júliusában David Bowie színes egyberészesében, vadítóan vörös hajjal a Top of the Pops műsorban bemutatkozott volna mint Ziggy Stardust, egy hónappal korábban már tesztelte a közönségen, hogy mit szólnak az új alteregójához. 1972. június 15-én fellépett Ayshea Brough Lift Off műsorában is, és aki nézte az adást, az teljesen megbabonázva állt az új Bowie előtt.

Nick Rhodes, a Duran Duran billentyűse így emlékszik vissza Ziggy Stardust performanszára: "egy jelenség volt, ugyanúgy, ahogy évekkel később a Sex Pistols is. Az iskolában másnap senki sem beszélt másról, csak erről".

Marc Riley, a BBC tudósítója, a The Fall zenekar korábbi tagja pedig arra emlékszik, hogy teljesen ledöbbenve nézte Ayshea Brough műsorának a szóban forgó adását a tévé előtt. "Izgatottan ültem. Az életemet megváltoztató pillanatot éltem át. Tudom, hogy röhejesen hangzik, de tényleg teljesen lenyűgözött."

Az 1972-ben, június 15-én felvett műsor videoszalagja azonban eltűnt, és ezzel egy jó időre a Ziggy Stardustról készült első mozgóképes felvételnek veszett nyoma. Fényképek maradtak fenn a performanszról, de a videó holléte feledésbe merült.

Egészen mostanáig. Csaknem ötven évvel később ugyanis Francis Whately rendező bejelentette, hogy megtalálták az eredeti felvételt, amelyet fel is használnak a BBC számára készülő dokumentumfilmben, a David Bowie: Finding Fame-ben.

"Rajongók számára ez olyasmi lehet, mint a Szent Grál" – fogalmazott Whately, aki elmondta, hogy a megtalált felvétel borzasztó állapotban volt; ha nem sikerült volna gondosan restaurálni a szalagot, akkor a film azonnal szétfoszlott volna, amint megpróbálják lejátszani.

Szerencsére sikeresen helyreállították és digitalizálták a felvételt, és a következő hónapban, Whately harmadik Bowie-ról szóló filmjében látható is lesz. A David Bowie: Finding Fame a zeneszerző-énekes korai éveire fog koncentrálni, Bowie első barátnőinek egyike és egyik unokatestvére is szerepel a dokumentumfilmben.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások