A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

"A szakma ilyen mérvű semmibevétele még sosem fordult elő" írták, miután szembesültek vele, hogy hiába terjesztették fel szakmai szempontok alapján a kollégáikat például a Jászai Mari-díjra, végül senki nem kapott kitüntetést. Nem példa nélküli az eljárás, a napokban lemondott a Munkácsy-díj bizottság egyik tagja, de méltatlanul bánt el az állam Udvardy Annával is.

Facebookon tette közzé az állami kitüntetésekről szóló nyílt levelét a Magyar Színházi Társaság. Mint a bejegyzésben írják, sokként érte őket, amikor meglátták azt a listát, amelyben a Magyar Színházi Társaság által felterjesztettek közül senki, de a kuratórium által felterjesztett 32 művész közül is csak heten kapták meg a Jászai Mari-díjat.

"A Magyar Színházi Társaság mint a színházi szakmaernyőszervezete, minden évben alapos előkészítő munka után él azzal a törvény adta jogával, hogy a tagszervezetek javaslatai alapján általa érdemesnek tartott személyeket terjesszen fel különböző állami szakmai díjakra" – írják és hozzáteszik, nagyon megörültek, hogy az idén az utolsó pillanatban kiderült, kétszer annyi művész részesülhet művészeti középdíjban, mint eddig.

Ezek után sokként ért bennünket a lista, amelyben a Magyar Színházi Társaság által felterjesztettek közül senki, de a kuratórium által felterjesztett 32 művész közül is csak heten kapták meg a Jászai Mari-díjat. A bábművészeknek osztható Blattner Géza-díj esetében még rosszabb a helyzet, mert ott a négy felterjesztett művész közül egyikük sem kapta meg a díjat.

A társaság ezután bejegyzésében azt írta, "értetlenül állunk a dolgok ilyetén alakulása előtt. A szakma ilyen mérvű semmibevétele még sosem fordult elő. Emlékszünk még Fekete György állásfoglalására, aki annak idején a 90-es évek elején kiállt a kuratórium döntése mellett, és politikai nyomásra sem volt hajlandó azon változtatni. Most azt látjuk, hogy sem a szakmai szervezetek, sem a miniszter által felkért kuratóriumok véleménye nem számít, s nem tudjuk, ki az, aki végül is dönt a díjazottak személyéről."

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége kellő szakmai garanciák híján megfontolja, hogy a jövőben részt vegyen-e egy ilyen általa szakmailag nem befolyásolható folyamatban, amíg a Jászai Mari-díj és az összes művészeti középdíj eredeti céljának megfelelően vissza nem kapja régi rangját

– zárják levelüket, amelyet teljes terjedelmében ide kattintva olvashat el.

A napokban kiderült, hogy lemondott a Munkácsy-díj bizottság egyik tagja, Krajcsovics Éva festőművész, döntését velős levélben indokolta meg Kásler Miklósnak, az Emmi miniszterének.

Azt írta, hogy nem tud tovább asszisztálni ahhoz, hogy milyen mértékben és egyes esetekben a szakmai szempontokat mellőzve változtatták meg a jelöltek névsorát,

– mint ahogy ez történt idén a Munkácsy-díj kiosztásakor, amely a képzőművészek állami középdíja.

De méltatlanul bánt el az állam az Oscar-díjas producerrel, Udvardy Annával is: a hvg.hu írta meg először, hogy a producert idén Balázs Béla-díjra jelölte az illetékes szakmai bizottság, a Magyar Filmakadémia. Elvben a kulturális ügyekért felelős miniszteré a végső döntés, a gyakorlat viszont az, hogy a miniszter ilyenkor elfogadja a szakmai ajánlást. Két nappal az ünnepélyes díjátadó előtt derült ki, hogy Udvardy Anna nem kapja meg a Balázs Béla-díjat: helyette valaki más kapta a kitüntetést.