Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Duncan Laurance lett az első Arcade című dalával.

Duncan Laurence nyerte Arcade című dalával a 64. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Tel-Avivban. 

A győztes 492 ponttal nyert a 26-os döntőben. Mögötte az olasz Mahmood lett a második 465 ponttal, az orosz Szergej Lazarev 369 ponttal a harmadik helyen végzett. 

A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki. 

A Magyarországot másodszor képviselő Pápai Joci ezúttal nem jutott a döntőbe, a kedd esti elődöntőben hetedikként adta elő Az én apám című dalát, de nem szerzett elég pontot ahhoz, hogy a szombati döntőben is versenyezhessen. 

Az elmúlt 17 évben 14-szer bejutott ugyan magyar versenyző a döntőbe, de az elsőt tízben csak elvétve végeztek (Rúzsa Magdi 2007-ben 9., ByeAlex pedig 2013-ban a 10., Pápai Joci pedig 2017-ben a 8. lett). Sokkal inkább jellemző, hogy a huszadik hely környékén zárták a versenyt. Ráadásul az idei mellett két olyan év is volt, amikor magyar versenyző egyáltalán nem jutott be a döntőbe (2008-ban Csézy, 2009-ben Ádok Zoli).

Ezek után talán kijelenthető, hogy nem vagyunk eurovíziós nagyhatalom. Más kérdés, hogy ez egyáltalán baj-e.

Most, a 26-os döntő utolsó felében először az egyes országok nemzeti zsűrijének legmagasabb pontjait adták közre a helyi szóvivők, Magyarországról Forró Bence, majd a tévénézők által leadott telefonos/sms-es, applikációs voksokat, országonként, hátulról előre haladva mondták be az izraeli aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták, így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott.

A látványos showműsorban több eurovíziós győztes színpadra állt, a tavalyi nyertes, Netta új számával szórakoztatta a nézőket és még Madonna is fellépett, két dalát adta elő.

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Hollandiában lesz az esemény.