Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gáspár András sci-fi és fantasy író 54 évet élt.

54 éves korában meghalt Gáspár András sci-fi és fantasy író, aki saját neve, valamint számos álneve alatt egy sor kedvelt magyar sci-fi és fantasyregény szerzője, külföldi regény fordítója, valamint antológia szerkesztője volt – írta a Delta Vision kiadó közleménye alapján az Index.

„Mélységes fájdalommal és nagy megrendüléssel tudatjuk, hogy 54 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Gáspár András, a hazai sci-fi és fantasyirodalom egyik legnagyobb alakja, a M.A.G.U.S. egyik atyja” – írta szombati közleményében a kiadó.

Gáspár András 1965-ben született, és már a nyolcvanas évek elejétől sci-fikkel foglalkozott: gimnazistaként fanzint szerkesztett, egyetemistaként pedig már fordított is. 1985-től kezdve novellákat írt a Galaktika magazinba, majd hamarosan tagja lett a szerkesztői stábnak is.

1989-ben történelemtanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. James Bond-fordításai és a Galaktika olvasószerkesztői teendőinek ellátása mellett az Atlantisz magazin társszerkesztője is volt.

1990-ben jelent meg a Kiálts farkast című regénye, majd az Ezüst félhold blues, valamint (Ed Fisher álnéven) a Han Solo nomádjai. 1991-ben jelent meg a Halál havában nevet viselő regénye, amelyet Novák Csanáddal közösen – Wayne Chapman álnéven – jegyzett.

Ugyanebben az évben vele alapította meg a Valhalla Páholy kiadót, amelynek fő profilja – a 2001-es megszűnésig – a sci-fi és fantasy könyvek kiadása volt. 1993 nyarán a Valhalla Páholy adta ki az első jelentős, magyar fejlesztésű szerepjátékot, a M.A.G.U.S.-t.

Hozzászólások