szerző:
Csatlós Hanna – Czeglédi Fanni
Tetszett a cikk?

Arra a kérdésre, hogy milyen a magyar filmgyártás az egy évvel ezelőtt elhunyt Andy Vajna nélkül, legkorábban idén vagy jövőre fogunk tudni válaszolni. A filmeknél a döntéstől a bemutatóig akár két-három év is eltelhet, így a tavaly mozikba kerülő és a jelenleg is készülő alkotások még mind a Vajna-rendszer filmjeinek tekinthetők. Megnéztük, mit értek el.

Andy Vajna már nem érhette meg, hogy bejelentsék a 2019-es Oscar-gála jelöltjeit. Két magyar film is esélyes volt két kategóriában, de az utolsó körben végül egyik sem került fel a szűkített listára. A 2018-ban bemutatott Ruben Brandt, a gyűjtő a locarnói filmfesztiválon debütált, a Filmalap pedig később bejelentette, hogy a Sony Pictures Classics (SPC) megvette a film forgalmazási jogait. A film számtalan díjat bezsebelt, többek között a bukaresti Anim'est nemzetközi filmfesztiválon, később pedig a sevillai filmfesztiválon is tarolt, onnan elhozta a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is.

©

A két szinkrontolmács napját bemutató Susotázs szintén esélyes volt a legjobb rövidfilmek kategóriájában, de a legjobb ötbe már nem került be. A film ettől még rengeteg elismerésnek örülhetett, a Hickory Footcandle Filmfesztiválon, a High Wycombe Fisheye filmfesztiválon, az Innsbruck Természettudományi Filmfesztiválon, a Vukovar filmfesztiválon és a Providence Rhode Island Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rövidfilm kategóriában nyert, a Marosvásárhelyi Alternative-on fődíjat, a Manhattan Rövidfilmfesztiválon Ezüst Medált kapott.  

©

Az év „legszexibb vígjátékaként” beharangozott Kölcsönlakás 350 millió forint gyártási támogatást kapott a Filmalaptól, és hiába utálta a kritika, sikerült több mint 150 ezer nézőt leültetnie a nagyvászon elé, ezzel 2019 legnézettebb magyar filmje lett. Valószínűleg ezért szavazott bizalmat újra a már Vajna nélküli Döntőbizottság Dobó Katának. Közönségsiker lett az év „leghazudozósabb vígjátéka” is, a Seveled, bár a kritikusok ezzel az alkotással sem bántak kesztyűs kézzel. Cikkünk megjelenésének időpontjában a Nemzeti Filmintézet 97 ezer nézőről számolt be, ezt követi Bodzsár Márk 449 millió forinttal megtámogatott második filmje, a Kádár-korszakban felbukkanó vámpírról szóló Drakulics elvtárs, 78 ezer nézővel. Utóbbi pozitív fogadtatásban részesült, ám a filmes Kádár-kort erősen áramvonalasították, feltehetően azért, hogy az minél nagyobb nézői tömeget tudjon kényelmesen megszólítani.

©

Nagy sajtóvisszhangja volt Hartung Attila coming of age drámájának, a FOMO-nak, amely a Z generáció legmélyebb bugyraiba merült alá, és amelynek kapcsán a bemutató után érzékenyítő kampányt indítottak útjára az alkotók. Itt érdemes még megemlíteni, hogy bár a Rossz verseket 2018 végén mutatták be, a következő évben Torinóból, Temesvárról és a Monte-Carlói Filmfesztiválról is díjazottként tért haza.

Tavaly megérkezett a mozikba Kárpáti György Mór 1849-ben játszódó filmje is, amely nem a Filmalap történelmi filmes programjának keretében jött létre. A rendező a hvg.hu-nak a elmondta: fontosnak tartotta, hogy egyértelművé tegye: a film személyes érdeklődésből indult, szenvedélyesen érdekli a történelem és már azelőtt elkezdett a témával foglalkozni, mielőtt „ez a direktíva megjelent volna”. A Guerilla öt filmfesztiválon szerepelt, végül Milánóban nyert Aprile-díjat, amelyet a jelölőbizottság ítélt oda.

©

Érkezett még egy klasszikus film noir is A berni követ, a Félvilág és az Örök tél rendező-forgatókönyvíró párosától, az Apró mesék, bemutatták továbbá a nemzetközi koprodukcióban és szereplőgárdával készített Krzysztof Zanussi-filmet, az Étert, valamint Almási Tamás Tokajról forgatott dokumentumfilmjét, a Folyékony aranyt.

Az első magyar Me Too-filmként számon tartott, zaklatásról szóló (de még jóval a Weinstein-botrány előtt útjára indított) Szép csendben témafeldolgozásának hitelességét a szakmai szervezetek is elismerték, ám a kritikák az ötlet kivitelezésével már nem voltak ennyire elégedettek. A filmet a jelenlegi állás szerint nyolcezren látták, hasonlóan Bagota Béla thrilleréhez, a Valan – Az angyalok völgyéhez.

November végén ismét tarolt egy magyar film: Gera Marinát a Gulág Emlékbizottság által támogatott, Szász Attila rendezte Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el a Nemzetközi Emmy-díj-átadón. Azért is hatalmas elismerés ez, mert első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást ezen a rangos nemzetközi televíziós versenyen.

©

A jelenlegi Filmintézet alá beolvasztott Magyar Média Mecenatúra program keretében készült filmek is sikereket értek el: az Emmy-n a Trezor című tévéfilm a legjobb tévé-minisorozat kategóriában indulhatott (végül nem nyert), A létezés eufóriája elnyerte a locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját, a 120 millió forinttal támogatott Akik maradtak pedig az Oscar előszobájáig jutott. A film a coloradói Telluride Fesztiválon mutatkozott be, amely az egyik legfontosabb filmes rendezvénynek számít a tengerentúlon. Óriási szakmai és közönségsikert aratott, gratulált az alkotóknak Edward Norton és az Amerikai Filmakadémia tavaly leköszönt elnöke, méltatta a Variety, a Wall Street Journal.

©

Az alkotóknak egyébként külön kérvényezniük kellett a Médiahatóságnál, hogy tekintsenek el a tévépremiertől, hadd mutathassák be mozikban a filmet, ez volt ugyanis a nevezés előfeltétele. A film végül nem került be a legjobb nemzetközi filmek ötös listájára. December végén a Duna Tv adta le az Oscar-díjas Deák Kristóf új tévéfilmjét, a Foglyokat, amelyet szintén a Médiahatóság támogatott.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csatlós Hanna – Czeglédi Fanni Kult

Hogyan boldogul ma a magyar filmgyártás Andy Vajna nélkül?

Az egy éve elhunyt filmügyi biztos, üzletember és producer halála utáni időszakot szervezeti zűrzavar jellemezte, vezetők távoztak, a támogatásokról ítélkező szakmai Döntőbizottság kétszer lecserélődött, a Magyar Nemzeti Filmalap pedig meg is szűnt eddigi formájában. Megnéztük, hogy a Vajna halálát követő egy évben hogyan alakult át a filmgyártás struktúrája.

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban