szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyelőre még nem világos, hogy komolyak a politikai ambíciói, vagy csak egy jól kidolgozott médiakampányról van szó.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Meglehetősen unortodox lett Kanye West elnökválasztási kampánynyitója. A 43 éves rapper Charlestonban tartott nagygyűlést, ezzel hivatalosan is beindult a jelölti kampánya a Birthday Party színeiben (az elnevezés a parti és a párt szójátékra épül).

A rajongói már eddig is megkérdőjelezték, hogy az utolsó pillanatban indított kampány valódi politikai ambíciókat takar, vagy csak West soron következő zenei projektjét vezeti-e fel. A gyűlésen sem igazán derült ki, hogy mennyire komolyan gondolja a politikai karriert. Kanye West mindenesetre golyóálló mellényben jelent meg.

A beszéde meglehetősen csapongó volt, egy adott pillanatban elsírta magát az abortuszról beszélve, mondván, hogy a szülei majdnem elvetették, és bevallotta azt is, hogy nem akarta, hogy a lánya, North megszülessen. Ennek ellenére kitart amellett, hogy az abortusznak legálisnak kell maradnia, de hozzátette, hogy a kismamáknak anyagi támogatásra van szüksége – például mindenki, aki gyereket hoz a világra, kapjon egymillió dollárt.

Beszélt a rabszolgafelszabadítás egyik ikonikus alakjáról, Harriet Tubmanről is, aki rabszolgaként született, de sikerült megszöknie, hogy aztán visszatérjen Délre, és további rabszolgákat szabadítson fel, a saját életét is kockáztatva. Kanye West szerint azonban Tubman soha nem szabadított fel rabszolgákat, csak elintézte, hogy más fehér embereknek dolgozzanak.

Ez utóbbi megjegyzése kisebb vihart váltott ki, de a BBC által megszólaltatott szakértő Kanye West mentális állapota miatt is aggódott.

Kanye West július 4-én jelentette be, hogy indul az amerikai elnökválasztáson, bár nem sokkal később a kampánytanácsadója arról beszélt, hogy West nem lesz elnökjelölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mészárosék fejleszthetik az MLSZ telki edzőközpontját

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?