szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elnézést kér, nem zsidózni akart, szeretne párbeszédet, de ehhez őt el kell fogadni.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Interjút adott a Népszavának Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke.

Vidnyánszky továbbra is kitart amellett, hogy ő nyitott az egyeztetésre és a párbeszédre, azt a tüntető diákok, illetve az egyetem oktatói utasítják el. Azt mondja, az SZFE "végtelenül zárt" rendszerén változtatni kell, például azon, hogy ott túl nagy a Katona József Színház befolyása.

A képzésnek sokszínűnek kellene lennie, és tükröznie "a társadalom sokszínűségét", állítja Vidnyánszky, aki szerint évtizedes szervezeti és oktatásszervezési problémákhoz kellene hozzányúlni, amivel az egyetem tanárai és hallgatói nem akarnak szembesülni.

"Ezzel még dolgom van"

A kuratórium elnöke bocsánatot kért Karsai Györgytől, az SZFE tanárától, akiről egy tévéinterjúban azt mondta, neki nem lehet elmagyarázni, hogy mi a nemzet és a kereszténység. Ezt többen antiszemita megnyilvánulásnak értékelték, de Vidnyánszky szerint ezt róla nem mondhatják komolyan; ennek ellenére a félreérthető megjegyzésért elnézést kér.

A hazaszeretet megjelenését azonban továbbra is hiányolja az egyetemről, amit azzal illusztrál, hogy az SZFE nem szentelt külön vizsgákat Trianon témájának.

Vidnyánszky azt mondja, az oktatásnak el kellene indulnia, és ezzel párhuzamosan szeretne "széles körű egyeztetést a szakmai reformokról", megkeresni a "közös nevezőt", de abból nem enged, hogy az egyetemnek el kell fogadnia az alapítványi formát, és őt magát, kurátortársaival együtt. Arra a kérdésre, hogy nem kíván-e esetleg ehelyett kiszállni az egészből, nemmel felelt: "ezzel még dolgom van".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Szélsőjobboldali aktivisták akcióztak a Színművészetinél

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Hódmezővásárhely megoldotta, hogy még este 11 után is lehessen lagzit tartani

Hódmezővásárhely megoldotta, hogy még este 11 után is lehessen lagzit tartani