szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt nyilatkozta, számára nem hatalmi kérdés a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Súlyos szereptévesztésben vannak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és oktatói – egyebek mellett erről beszélt Vidnyánszky Attila, az intézmény fenntartói jogát átvevő alapítvány kuratóriumának elnöke a Demokratának adott interjúban. A rendező a 24.hu szemléje szerint azt is mondta, hogy az egyetemfoglalók törvénysértést követnek el amiatt, hogy nem indult el idejében az oktatás (a tanév egy hetet csúszott, már tartanak órákat az intézményben).

Vidnyánszky jelezte: többen azok közül, akik most hangosan védik az SZFE-t, néhány évvel ezelőtt még arról beszéltek, hogy elégedetlenek az ottani helyzettel. Ezt bizonyítandó, idézett a Színház folyóirat 2001. májusi számában megjelent riportból, amelyben Schilling Árpád és Bodó Viktor kemény szavakkal illette az intézményt és a benne folyó oktatást.

„A megszólalók leromlott infrastruktúráról, a diákok túlhajszolásáról, rossz tanítási módszerekről, súlyos mesterségbeli hiányosságokról beszéltek. Meg kellene kérdezni őket ma, hogy az elmúlt húsz év alatt bekövetkezett változásokkal elégedettek-e” – mondta Vidnyánszky, majd arról beszélt, hogy éppen azért kellett ilyen határozottan, kívülről lépni, mert az átalakulás másként nem mehet végbe.

Azt ismét a nyitottság gátjának nevezte a kuratórium elnöke a lap szerint, hogy az SZFE oktatói egyre szűkebb körből, nagyrészt a Katona József Színházból kerülnek ki. Emiatt szerinte

más ízléseknek, gondolatoknak viszont így alig marad tér az egyetemen, pedig azok éppúgy érvényesek lehetnek. (…) A mai diákoknak a mostaninál sokkal több módszert, iskolát, esztétikát, ízlést, formát, stílust kellene megmutatni, aztán majd ki-ki választ közülük a habitusa, személyisége, világlátása szerint.”

Ennek a módját – magyarázta – elkezdik majd kidolgozni az új kuratóriummal, de a jelenleg futó képzéseket még változtatás nélkül tervezik kifuttatni.

Azt, hogy az SZFE tanári karának nagy része az új fenntartó érkezése miatt távozik az intézményből, Vidnyánszky úgy értékelte: cserben hagyták a diákságot. „Tették ezt annak ellenére, hogy nem győztem és győzöm ma sem minden fórumon hangoztatni, hogy senkitől nem vettünk volna el osztályt, és senki munkájába nem szóltunk volna bele. A változtatások a maguk tempójában, fokozatosan zajlanak majd, építeni akarunk, és nem rombolni ész nélkül. Kissé ironikus, hogy az ehhez a végtelenül bezárt közeghez ragaszkodó emberek éppen a nyitottság és a sokszínűség eltűnését féltik tőlünk.”

„Mindig nagy öröm volt ide jönni, fantasztikus tanáraink voltak" - imádta az SZFE-t Eperjes Károly

Előkerült egy videó, amin Eperjes Károly mesél nagy szeretettel és tisztelettel az egyetemi éveiről, a tanárairól, a színművészetis közösségről. A videó 2015-ben készült, az SZFE 150. évfordulójára.

Azt is hangsúlyozta a rendező – akit korábban az illetékes miniszter, Palkovics László a támogatásáról biztosított –, hogy

ha tényleg ő az egyedüli akadálya az álláspontok közeledésének, félre fog állni, mert neki ez nem hatalmi kérdés, és soha nem is volt az a típus, aki „két kézzel kapaszkodik mindenféle igazgatói székekhez”.

Arra a kérdésre, hogy milyen változtatásokat terveznek bevezetni, a korábban már emlegetett tervekről beszélt: többek között csereprogramokról, erős kapcsolatok építéséről a határon túli magyar színházi élettel, valamint új campusról.

A változáshoz azonban szerinte

a háborúskodás helyett egy nagy levegőt kellene vennie mindenkinek. El kell kezdeni a tanítást és a tanulást, és el kell kezdeni az izgalmas, előrevivő, jövőt építő szakmai vitákat. A helyzet lassú normalizálódása mindenki érdeke.”

Az egyetem hallgatói és tanárai az erőltetett gyorsasággal végrehajtott fenntartóváltása, a párbeszéd hiánya miatt tiltakoznak. Azért, mert az átalakítás során nem vették figyelembe a javaslataikat, s mert szerintük az új fenntartó, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói okirata, illetve szervezési és működési szabályzata az egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolta.

„Az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat"

A Berliner Ensemble igazgató-rendezője reméli, hogy célt ér a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak mozgalma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hét közepéig kitart a meleg nyárutó

A hét közepéig kitart a meleg nyárutó

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

A 24 éves Zendaya Emmy-díjat kapott az Eufóriában nyújtott alakításáért

A 24 éves Zendaya Emmy-díjat kapott az Eufóriában nyújtott alakításáért