szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szarka Gábor kancellár bekérte a sztrájkolók névsorát, akik azt kérdezték válaszul: milyen jogszerű célt tud a kancellár megjelölni, amely alapján kezeli a személyes adataikat.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek nem feladata biztosítani. Ez egy eszme, melynek égisze alatt az egyetem minden polgára egyenlő. Nincsenek vezetők és nincsen képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen, senki nem kötelezheti lojalitási nyilatkozattételre sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat” – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Mint elmondták, a szerintük illegitim vezetőség vizsgálatot kért az Oktatási Hivataltól arról, hogy megfelelően folyik-e egyetemükön az oktatási tevékenység. A bizonyító erejű dokumentációt az egyetemi közösség összeállította és benyújtotta.

Miközben az illegitim vezetők a nyilvánosságban rendre aggodalmukat fejezik ki az autonómia eltiprása mellett, immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik az oktatásunkat. Az internetelérést este 18 órától reggel 7 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időben tanórák zajlanak, és olyan kollégisták készülnek a másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az egyetemnek. Zsarolással kényszerítik az üzemeltetetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeinkbe ne engedjenek be minket.

– tették hozzá.

"Eddig sem voltak illúzióink, de az elmúlt napokban világos lett, hogy a hatalom sem párbeszédre, sem belátásra nem képes. Az SZFE polgársága október 23-án megemlékezést tart szabadságról, bátorságról, a közös kiállás erejéről" – jelentették be a hallgatók.

Ezután Csató Kata, a sztrájkbizottság ügyvivője beszélt, ő elmondta, hogy Szarka Gábor október 12-én írásban kérte a sztrájkbizottság alapító dokumentumait, a sztrájkolók névsorát. Az ügyvivő levélben válaszolt, amelyet felolvasott a sajtótájékoztatón. "Tekintettel arra, hogy ezek a dokumentumok személyes adatokat is tartalmaznak, kérem, szíveskedjen megjelölni, hogy milyen jogalappal tart igényt ezekre a dokumentumokra, illetve milyen jogszerű célt tud megjelölni, amely alapján kezeli a benne lévő személyes adatokat" – idézte fel a levelet.

A sztrájkolók névsora kizárólag azok számára válhat hozzáférhetővé, akik szűk értelemben a bérszámfejtést végzik, és kizárólag arra az időre, amíg a bérszámfejtés technikai értelemben megvalósul. A sztrájkolók névsorát adatvédelmi okokból nem bocsátják Szarka Gábor rendelkezésére, kizárólag a bérszámfejtést végző dolgozók számára tehetik ismertté. "A sztrájkot továbbra is folytatjuk" – tették hozzá.

Németh Gábor, az SZFE oktatója is megszólalt a sajtótájékoztatón. Felidézte, hogy Szarka Gábor nemrég az SZFE nevében magántevékenységnek nyilvánította a tanköztársaságot.

Ezzel több száz ember legitim és jogszerű munkáját nyilvánította magántevékenységnek. Csendben szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az SZFE nem ő – az SZFE mi vagyunk. Megnevezett két személyt, Upor Lászlót és Csernai Mihályt, mint a tanköztársaság képviselőit. A tanköztársaságnak nincsenek képviselői, ezért őket felelősként megnevezni legalábbis különös gesztusnak tűnik. Ötletgazdája van. Ha bűnbakot keres, akkor megtalálta, én vagyok az

– zárta rövid felszólalását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Az amerikainál gyengébb lett az európai Ford Mustang Mach 1

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket