szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ötvenhárom nappal azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták és blokád alá vonták az intézmény épületét, a nemzeti ünnepen az egyetemi polgárok hívtak tüntetni mindenkit, aki támogatja őket. A tömeg a Műegyetemtől a Március 15. térre, majd az Urániához vonult. Szóba került az egészségügyi törvény és az Alaptanterv is.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Ide kattintva elolvashatja percről percre tudósításunkat a tüntetésről.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai és a mellettük szolidaritást vállaló hallgatók az ország különböző egyetemeiről, demonstratív felvonulást szerveznek a szellemi szabadság jegyében. Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás. Tartsatok velünk, mindannyiunk szabadságáért!”

Ezzel a felkiáltással szervezett tüntetést október 23-ra az SZFE polgársága, több hasonló, de kisebb demonstráció után. A„Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról” demonstráció péntek délután, 1956-hoz hasonlóan a Műegyetem elől indult. Itt Fullajtár Andrea, a Katona József Színház művésze szavalta el a Nemzeti dalt, majd a tömeg elindult a Március 15. tér felé. Tízezernél is több demonstráló gyűlt össze (pontos adat nincs, de a tüntetők több mint egy kilométeren keresztül megtöltötték a széles Rákóczi utat, az Erzsébet hídtól az Urániáig. A náluk lévő táblákon többen az egészségügy helyzete, Mészáros Lőrinc vagy a „maffiaállam” miatt is tiltakoztak, de az is kiderült, hogy megjelentek többek közt az ELTE, a Pécsi Egyetem, a Metropolitan, a BME, a MOME és a Debreceni Egyetem hallgatói is.

©

Részt vett a politikamentesként meghirdetett tüntetésen - civilben - Karácsony Gergely is, és ismét eljött Udvaros Dorottya, a Vidnyánszky Attila által igazgatott Nemzeti Színház művésze is. A jövőre emelt költségvetésből, 118 milliárd forint közpénzből működő közmédia hírszolgáltatója, az MTI mindezek dacára este közel fél hétig nem közölt egyetlen sort vagy képet sem a négykor kezdődött tüntetésről.

©
©

Az éneklő és tapsoló tömeg először a Március 15. térre vonult, ahol fáklyagyújtással emlékeztek 1956-ra; innen némán folytatódott a vonulás, amire a szervezők rendre emlékeztették az újra meg újra a „Szabad ország, szabad egyetem” skandálásába kezdő demonstrálókat.

©

A menet eleje este hatkor ért az Uránia előtt felállított színpadhoz.

Az 56-os műsor elején a Független Zeneakadémisták eljátszották Beethoven Egmont-nyitányát, majd Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója kezdte meg a beszédeket. A hallgató Orbán Viktornak üzent: „Forradalmat csinálni márpedig lehetséges.” Hozzátette: „Ha ön egy jól teljesítő országot akar vezetni, fontos lenne, hogy közben ne vegye le a szemét az országról.” Végül végigmérte a tömeget, és kijelentette:

Úgy tűnik, a Nemzeti Együttműködés Rendszere megteremtődött.

Utána Fülöp Barnabás, az ELTE BTK és Simonyi Lengyel Mira, a Képzőművészeti Egyetem hallgatói, az SZFE-polgárokat támogató Titkos Egyetem képviselői szólaltak fel. Elmondták, gólyaként nem az lenne a dolguk, hogy tüntetéseket szervezzenek, hanem hogy előadásokon üljenek, de mégis itt vannak, mert „minőségi felsőoktatást akarunk, arra viszont csak autonóm oktatási intézményben van lehetőség. Ezt viszont a jelenlegi hatalom nem garantálja”, inkább „még keményebb kézivezérlésre akarja állítani a felsőoktatást”. Fülöp szerint a kormánytól papíron független, de valójában mégis kormánypárti új fenntartó létrehozásával

A kormány úgy megy, hogy marad,

ennek megakadályozása pedig „kollektív felelősség”.

A tüntetésen valóban nemcsak az SZFE autonómiája került szóba, komoly szerepet kaptak az olyan szakmák is, amelyek képviselői szintén veszélyben érzik a hivatásukat. Beszédet mondott Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja, pécsi tanár is, mondván, a PDSZ kezdettől támogatta az SZFE hallgatónak és oktatóinak kezdeményezését „az állam által delegált illetéktelen kezek távoltartására”, hiszen ők is „egy hajóban, ugyanazzal a széllel szemben” hajóznak.

Nagy Erzsébet beszélt a „nyakukba rakott” új Nemzeti Alaptantervről, amely „ideológiai normakövetést, torzított és időnként hamis történelemszemléletet” közvetít, és nem gondolkodásra, hanem normakövető magatartásra buzdít, de szóba került a közalkalmazotti törvény megváltoztatása is. Beszédét azzal zárta: „Az SZFE egyetemi polgárainak összefogása példaértékű. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, de jó lenne, ha nemcsak drukkereik, hanem követőik is lennének a munka világának más területein is, az SZFE-n pedig nem ezredesekkel, hanem munkavállalói és hallgatói jogokkal, az intézményi autonómia helyreállításával és az egyetemi polgárok által megválasztott vezetőkkel kellene rendezni a viszonyokat. Jegyezzük meg: nincs szabad ország szabad oktatás nélkül.”

©

Felszólalt Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke is, aki szerint az SZFE polgárait „zsarolással, hatalmi szóval félemlítik meg”, de ők „példát mutattak mindannyiunknak”. Ő is azt mondta: „Most a diákok védik a jövőnket, most nekünk kell védeni őket, de nem szavakkal, tettekkel: a fotelből szurkolás most kevés.”

A tüntetésen az egészségügyi szakma is képviseltette magát. Dr. Szkaliczki Andrea orvos az új egészségügyi törvény ellen szólalt fel, mert bár a béremelést és a hálapénz eltörlését „mérföldkőnek” tartja, úgy gondolja, az új törvény „nemcsak az orvosoknak, de a pácienseknek sem jó”, „nem családbarát”, és összességében „nem bölcs és megfontolt reform, hanem a fejlődést visszavető változtatás”. Kós Ágnes műtéti szakasszisztens arról beszélt, hogy a törvény elfogadása óta úgy érzi magát, mint aki zuhan.

Hol a segítség, hol egy kapaszkodó, ki tart meg minket? És akkor itt vannak nekünk a színművészetis hallgatók és oktatók, akik példát mutatnak nekünk összetartásból és szolidaritásból.

Horváth Aladár a Roma Parlament képviseletében ’56 roma magyar hőseiről beszélt, mondván, „Ma ti, színművészetis diákok vezetitek a szabadságért zajló harcot.” A hosszú beszédek alatt néhányan már elszivárogtak a színpad elől, mire Horváth és a FreeRoma Group elénekelték a Titkos egyetemet, a tüntetés himnuszát.

©

Végül Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója zárta le a tüntetést. „Ez az esemény most véget ér, de ami ma itt történt, az akár valaminek a kezdete is lehet. Egy olyan úté, amelyen elindulva ez az atomjaira hullott társadalom talán újra egymásra talál. Ragaszkodjatok az oktatás, a tudomány, a gondolat szabadságához!” – mondta, majd leszögezte: „Mi, az SZFE közössége, továbbra is kiállunk az egyetemünk függetlenségéért, és kiállunk másokért is, mert hiszünk abban, hogy csak akkor lehetünk igazán szabadok, ha mellettünk a másik ember is az.”

Zárásképp a tömeg elénekelte a Himnuszt, majd a szervezők kérésének megfelelően némi skandálás után valóban mindenki hazaindult. Szombaton pedig elkezdődik az egyetem blokádjának 54. napja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!