Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Balogh Zsombor

Hallgatók az SZFE blokádja mögött: Balogh Zsombor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Balogh Zsombort.

Másodéves mozgókép-gyártásszervezés szakon, 20 éves. Tizenéves kora óta érdekli a filmezés, és mivel ide jártak a legnagyobb magyar filmművészek, ezt tartotta a legnívósabb, legendás intézménynek, sosem gondolkodott, hogy az SZFE-re jelentkezzen-e. A koronavírus és a Gothár-ügy miatt nem volt könnyű az első éve, mégis nagyon jó élménynek tartja, kollégistaként rengeteg új kapcsolatot szerzett. „Pezsgő szellemi élet van itt.”

©

Az egyetemfoglalás kezdetekor karanténban volt, online követte az eseményeket. „Utólag visszanézve a videókat, hátborzongató, hogy milyen erős érzelmek voltak ott. Jó, hogy ezt meg mertük lépni.” Szeptember második hetében tudott csatlakozni a többiekhez, a Szentkirályi utcai épület blokádja óta az ottani őrség egyik koordinátora, benne van a járványügyi munkacsoportban, így ők intézik vírusgyanú esetén a tesztelést és a kontaktkutatást, és ő volt az egyik szervezője az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtti tüntetésnek.

Én hívogattam fel a nagy színészeket; most eléggé fel van turbózva a névjegylistám.

Kicsinyesnek tartja, ahogyan az új vezetés próbálja kezelni a helyzetet: „Az, hogy egy egyetemen, ahol az órák egy része online zajlik a koronavírus miatt, lekapcsolják az internetet, felháborító. Ahogy az is, amikor délben szólítanak fel arra, hogy hatkor hagyjuk el az egyetemet.” Viszont a legjobb élménye is ehhez kötődik: az egyetem kiürítésének parancsa miatt spontán több ezer ember gyűlt este az egyetem elé. „Csodálatos volt kinézni az általam éppen őrzött kollégiumi szoba ablakán, és látni, hogy ennyien biztosítanak a támogatásukról.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

Hozzászólások