szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Kelemen Rolandot.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás mesterképzésének hallgatója, jelenleg az SZFE másodéves dramaturgosztályában Erasmus-hallgató, 23 éves. Még akkor adta be az Erasmus-pályázatát, amikor se a koronavírus, se a modellváltás nem volt képben, de egy pillanatig sem gondolta, hogy visszamondaná az utazását, pláne, mert minden ismerőse pozitív élményekkel tért haza az SZFE-ről. „Azért akartam idejönni, hogy megismerjem a jövőbeli kollégáimat és a magyar színházi szakmát, és bár tudtam, hogy lesznek tüntetések, naivan azt hittem, nem fog ennyire eldurvulni a helyzet.” Eleinte nem tudta, mennyire számít ő kívülállónak az eseményekben, de ez két hét alatt elmúlt, hiszen, mint mondja, az új vezetés tőle is elvette annak a szabadságát, amit az Erasmus biztosított volna: a szabad tanulásét.

©

A blokádban főzött kávét, mosogatott, takarított, részt vett a karnevál szervezésében, és ő felelős az Erasmus-hallgatókért: jelenleg négy határon túli, két olasz, két spanyol és két francia hallgató erasmusol az egyetemen.

Értik és támogatják, amit csinálunk, de nem biztosak benne, hogyan tudnak a legjobban segíteni benne, mindenesetre próbálkoznak.

Az óráikat ugyanúgy megtartják, így nem érzik azt, hogy ne kapnák meg, amire jelentkeztek, de őket is megzavarja, ha például bezárják a termeket, és nem tudják, hogy juthatnak be az óráikra.” A legnehezebben a néha rátörő kimerültséget éli meg, és azt, ha ilyenkor kidől; emiatt maradt ki abból, amikor Szarka Gábor először próbált meg behatolni az egyetemre. Az viszont boldoggá teszi, hogy több embert ismert meg, és hogy mást is tanulhat, mint amit várt: „Vitakultúrát tanultam, és megtanulhattam, mi is az a bázisdemokrácia valójában.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Legfeljebb az idősotthonokban képzelhető el lazítás

Orbán: Legfeljebb az idősotthonokban képzelhető el lazítás

Kisiklott a budapesti 50-es villamos – fotók

Kisiklott a budapesti 50-es villamos – fotók

Radar360: A háziorvosoknál a kínai vakcina, beindult a szállásfoglalás

Radar360: A háziorvosoknál a kínai vakcina, beindult a szállásfoglalás