szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrét. Ismerjék meg Samudovszky Adriánt.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Ötödéves a prózai színész szakon, 25 éves. „Deviáns gyerek voltak, nem tudtam lekötni az energiáimat, nem tudtam, van-e bennem ehhez tehetség, elsőre nem is vettek fel” – mondja a színészetről. Egy színi tanodában aztán kiderült, hogy van mit kezdenie a dologgal, ezért újra az SZFE mellett döntött, sikerrel. „Aki felvételt nyer ide, annak mindenképp meghatározó ez az egyetem. Nem hiszem, hogy meg lehet úszni sikerek, kudarcok, önismeret nélkül. A szakmánk itt az identitásunk részévé válik; megismerjük a testi és szellemi korlátainkat, de arra is rádöbbenünk, miben vagyunk jobbak, mint mások. Ezekkel nem könnyű szembesülni. Hosszú évekig az egyetem az életterünk, bent zajlik az egész életünk, a magánéletünk is. És mindenki nagyon közel van: melletted alszik a szerelmed, a barátod, az ellenséged, és az is, aki éppen aktuálisan anyáddá vagy apáddá vált.”

©

Az egyetemfoglalást egyszerre rosszként és jóként élte meg. „Nehéz megélni 25 évesen, hogy kikerülünk a világba, kezdenénk a pályánkat, de ehelyett most először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével.

Erről csak történelemkönyvekben olvastunk.

Hogy ez velünk is megtörténhet, és hogy ilyen cinikus a kormány, az meglepett, és nagy csalódás volt. Ahogy az is, hogy olyan embereket bírálnak, akiket nagyszerű művészeknek és embereknek tartok. De egyúttal azt is megismertem, mit jelent az összefogás ereje, a demokrácia. Nekem ehhez nem volt érzékem; hajlamos vagyok rá, hogy makacsul ragaszkodjak az igazamhoz, akármit is mondanak mások. Sokat tanultam az elmúlt hetekben; már könnyebben túl tudok lépni ezeken határaimon.” A blokád alatt őrködött, raktározott, de főként az akció munkacsoporttal dolgozik a rendezvényszervezés minden területén. Emlékszik, remegett az egész teste, amikor kiderült, hogy működik, amit kitaláltak, és több kilométeres embersoron keresztül juttatták el a chartát a Parlamentig. „De olyan is volt, hogy a fórumon sírtam. Egyszer nagy többségben leszavaztunk valamit, legalább százötvenen. És egy ember mégis fel mert állni, hogy ő ezzel mégsem ért egyet. Nem azt mondták neki, hogy hallgasson már, hanem megkérdezték, miért. Elmondta. Utána változott a szavazás eredménye.

Huszonöt év alatt nem láttam ilyet, hogy a kisebbség ne elnyomva, hanem meghallgatva legyen. Életemben először most, itt, az SZFE-n találkoztam ezzel.

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton: A Facebook pofátlansága

Gergely Márton: A Facebook pofátlansága

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt

Piacra dobják az összecsomagolható kis hidroplánt