szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pearl három hónappal Joplin halála után jelent meg, az egyik dalt már nem is tudta felénekelni. Viszont ezen az albumon van Esterházy Péter kedvenc, és Joplin utolsóként rögzített dala is.

1970. október 1-jén Janis Joplin bement a Los Angeles-i stúdióba és felénekelte egyszer, mindenféle kíséret nélkül a Mercedes Benz című dalt. Ez volt az utolsó felvétele, három nap múlva kábítószer-túladagolás miatt meghalt. Hamvait – végakaratának megfelelően – a tengerbe szórták, a mintegy 2000 dollárnyi „vagyonát” pedig a barátai egy bulin elitták.

A Mercedes Benz szövegét a beat költő, Michael McClure 1967-es verse alapján írta Joplin és Bob Neuwirth egy bárban, néhány héttel korábban. Az a capella formában készült, a fogyasztói társadalom kritikájaként értelmezhető dalban Joplin az Úrhoz fohászkodik, hogy adjon neki egy Mercedest, egy színes tévét vagy éppen egy jó kis éjszakai kiruccanást a városba.

Ez az a szerzemény, amely Esterházy Péter kedvence volt: „Ezt a számot különösen szeretem hallgatni Janis Joplintól, főleg a nevetést a végén, amely rémületével, elkeseredett, de valódi vidámságával olyan, mintha az ars poeticám volna. Kis túlzással” – mondta róla az író, akinek több művében is előkerül a Mercedes Benz, ez lett az utolsó drámájának a címe is, és ez szólt az író temetésén.

Joplin 1970-ben új zenekarával, a Full Tilt Boogie Band-del dolgozott a negyedik albumán, a Pearl-ön, amely már csak posztumusz jelenhetett meg 1971. január 11-én, pont 50 éve. Nick Gravenites dala, a Buried Alive in the Blues (Élve a bluesba temetve) már csak instrumentális szerzeményként szerepel rajta, mert annak énekszólamát már nem tudták felvenni Joplinnal. Viszont olyan slágerek kerültek a lemezre a Mercedes Benz mellett, mint például a Move Over, a Cry Baby vagy a Me and Bobby McGee.

A posztumusz album megjelenése után a Billboard 200 lista élére került, és kilenc hétig ott is maradt. Négyszeres platinalemez lett, és szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Már a 2032-es olimpia rendezésére készülünk

Már a 2032-es olimpia rendezésére készülünk

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik

Kutatók szerint border collie méretűek voltak a T-rex-bébik