Pert nyert a Mediaworks ellen a Nemzeti Sportot és főszerkesztőjét kigúnyoló újságíró

Pert nyert a Mediaworks ellen a Nemzeti Sportot és főszerkesztőjét kigúnyoló újságíró

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sinkovics Gábornak adott igazat a bíróság abban a személyiségi jogi perben, amit a Mediaworks indított ellene. A kiadó 800 ezer forintra perelte a Nemzeti Sport egykori újságíróját, aki 2018-as kirúgása után élesen kritizálta volt munkaadóját.

Nyert a bíróságon Mediaworks-szel szemben Sinkovics Gábor újságíró. A Nemzeti Sport egykori munkatársától nyolcszázezer forint sérelemdíjat követelt a kormánypárti médiabirodalomhoz tartozó kiadó. A Mediaworks jó hírnév megsértése miatt akasztott személyiségi jogi pert az újságíró nyakába, miután az kirúgása után gúnnyal átitatott írásban kritizálta volt lapja szerkesztési gyakorlatát, nehezményezte, hogy kirúgták és eltüntették sportrelikviáit, illetve udvari bohócnak nevezte Szöllősi Györgyöt, a lap főszerkesztőjét.

Személyes cuccait is eltüntették az Orbán kedvenc lapjától 30 év után kirúgott újságírónak

Sinkovics Gábor leveléből az is kiderül, hogy volt munkatársai egy-egy lényegtelen szót is kihúztak írásaiból, amely szerintük kínos aktuális eseményeket juttathatott az olvasók eszébe.

A jogerős döntésről az újságírót a perben képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) számolt be közleményben.

Sinkovicsot még 2018 őszén bocsátották el a Nemzeti Sporttól, 30 éves munkaviszony után, szerinte méltatlan körülmények között. A perindítást kiváltó,„Hazudtam neked, Apu!” című írását hónapokkal később közölte a 444.hu.

„Elvették a munkámat, elvették a szenvedélyemet és megbélyegeztek. A 93 éves apámnak azóta is hazudnom kell miattuk. Két éve keresem a helyem a világban, a TASZ segítségével most talán sikerül lezárnom a múltat. Talán mégis létezik még jog és valamiféle demokrácia Magyarországon” – idézték a közleményben Sinkovics Gábort.

A perben Mediaworks azzal érvelt, hogy Sinkovicsot nem rúgták ki, és hogy nem igaz, hogy ellopták volna a sportrelikviákat tartalmazó szekrényét, valamint mert indokolatlanul bántónak és megalázónak látták főszerkesztőre vonatkozó állításokat.

Sinkovics Gábor azzal védekezett, hogy közügyre vonatkozó politikai véleménynyilvánításokat közölt, amiket a Mediaworksnek, mint Magyarország legnagyobb médiavállalatának, tűrnie kell, és hogy ugyan közös megegyezéssel távozott, de ő ezt kirúgásként élte meg.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki ítéletében kimondta, hogy az újságíró a kiadó működésével kapcsolatos kritikái politikai véleménynyilvánításnak minősülnek, és teljes joggal érezhette kirúgásnak a munkaviszonya közös megszüntetését. Azt is megállapították, hogy Sinkovics a relikviákat tartalmazó szekrényének eltűnésével kapcsolatban sehol sem állította, hogy azt ellopták volna, Szöllősi György nevében pedig nem érvényesíthet személyiségi jogi igényt a Mediaworks.

Ez az ítélet példaértékű, azt igazolja, hogy érdemes a bíróságokon fellépni a szólásszabadság védelmében még akkor is, ha egy olyan médiapiaci óriás az ellenfél, mint a KESMA-birodalomhoz tartozó Mediaworks” – idézték Hüttl Tivadart, a TASZ ügyvédjét, aki az újságírót képviselte a perben.

Hozzászólások