Tetszett a cikk?

Az 1896-ban alakult Magyar Élelmiszerszállító és Áruforgalmi Rt. 1906-ban építette fel első hűtőházát Budapesten.

A cég nem csak Magyarországon, hanem Európában is az első volt, sőt a világon is az úttörők között szerepelt. A Magyar Általános Hitelbank - néhány Somogy megyei nagybirtokos részvételével - még 1890-ben alapította a Mezőgazdasági Ipar Rt.-t (MIR) a cukorgyártás kialakítására. A gyorsan terjeszkedő és az 1930-as évektől Georgia néven szereplő cég szintén bekapcsolódott a mélyhűtött áruk készítésébe.

A magyar élelmiszeripar immár zászlóshajójának számító cég a Pozsony melletti Diószegen 1943-ban létesített egy korszerű gyorsfagyasztó üzemet, amelynek termékeit Frigelite márkanévvel hozták forgalomba, majd ugyanilyen néven kereskedelmi céget is létrehozott.

A második világháború után a Georgia Rt. és a Hitelbank újra elindította a gyorsfagyasztott áruk termelését, ám miután Diószeg ismét a határon kívülre került, 1947-ben a csepeli Szabadkikötőben létesített hűtőházat - az APIS Rt. csontfeldolgozó üzemét alakították át e célra -, amely termékeinek új márkaneve már a MIR  ELITE rövidítésekből született.

Az 1948-1949-es államosítások nyomán a Magyar Élelmiszerszállító és Áruforgalmi Rt., az Óbudai Kristályjéggyár Rt., a Városi Hűtőház Kft. és a Hűtőház Hasznosító Kft. vállalatokból hozták létre a Budapesti Hűtőipari Vállalatot (BHV) a mélyhűtött áruk gyártására, valamint a műjéggyártásra. A BHV a gyorsfagyasztott termékei egy részét kezdetben Globus márkanéven forgalmazta, de előállított Mirelite márkanéven is árukat.

A fagyasztott termékek 1959-től kerültek egységesen Mirelite emblémával forgalomba. 1963-tól a hét gyáregységből szervezett Hűtőipari Országos Vállalat, 1979-től Magyar Hűtőipari Vállalat állította elő a vásárlók körében hamar ismertté és népszerűvé vált gyorsfagyasztott termékeket, s a márkanév végül is azok szinonimájává vált a köznyelvben. Az önállóságát visszanyert vállalat neve 1988-tól Mirelite Hűtőipari Vállalat.

A privatizációt követően Mirelite Budapest Hűtőipari Rt. néven működött, többségi tulajdonosa az olasz-amerikai C.P.F. pénzügyi befektető társaság volt, 46 százalék pedig az ÁVÜ, az önkormányzat, illetve a dolgozók kezében volt. 1995-ben - a Világbankhoz tartozó IFC bevonásával - a cég új pizzagyárat avatott, ahol Prego márkanéven készültek az elsősorban exportra szánt termékek, a többségi tulajdonos ekkor már az Első Magyar Alap volt.

Az exporttervek azonban nem teljesültek, a gyár kapacitásai 20 százalékát tudta csak kihasználni, adósságai felduzzadtak, végül 1998-ben felszámolási eljárás indult ellene. Többszöri sikertelen próbálkozás - valamint a különválasztott hűtőházak eladása után - a pizzagyárat 2000-ben az osztrák Félix élelmiszeripari csoport érdekeltségébe tartozó, norvég tulajdonban lévő Orkla Foods vette meg.

További magyar márkák története itt

Tovább zuhan az olaj ára

Tovább zuhan az olaj ára

Nagyon unja már a bezártságot? Kezdjen el videojátékozni, sokkal jobban fogja magát érezni

Nagyon unja már a bezártságot? Kezdjen el videojátékozni, sokkal jobban fogja magát érezni

Elhunyt az Atlético Madrid volt klasszisa

Elhunyt az Atlético Madrid volt klasszisa