szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dr. Zoe D. Katze, Ph.D., C.Ht., DAPA sikeres, hipnózissal foglalkozó pszichoterapeuta: három nagy amerikai hipnoterapeuta társaság és az Amerikai Pszichoterápia Szövetség tagja, a New Castle-i Tacayllaermi Friends School tanácsadója. Amúgy Zoe D. Katze egy házimacska.

Steve K. Dubrow pszichiáternek (Ph.D., ABPP), aki egy Retrin névre hallgató tanácsadó központot üzemeltet feleségével az amerikai Philadelphiában, elege lett a pszichoterapeuták jártassági "versenyéből". Elege lett abból, hogy a pszichoterápiával foglalkozók szakértelmének minősítésében nincs egyértelmű irányelv és színvonal, melynek meg kellene feleni. Elege lett a pszichoterapeuták jártasságát bizonyítani hivatott, bizonytalan eredetű oklevelekből és abból is, hogy páciensei azért fordulnak el tőle, mert "találtak valakit, akinek megvannak ugyanazok a képesítései és csak feleannyiba kerül".

Így hát a doktor elindította macskáját, Zoét a pszichoterapeuták karrierjének rögös útján. Ennek első lépéseként - hogy legyen pénze a tudós macskának - hozzáférést engedélyezett Zoe D. Katze számára a saját hitelkártyájához. A terv második lépése - és egyben talán a legfontosabb - az első papír megszerzése volt. Ez sem ütközött  - a megfelelő mennyiségű dollár megléte miatt - túl nagy nehézségbe: csak kitöltötte a megfelelő űrlapot egy hipnózis-szövetség honlapján, kifizette a belépti díjat és pár hét múlva már meg is volt Zoe első, impozáns oklevele arról, hogy ő a National Guild of Hypnotists megbecsült tagja. Ezek után csak úgy özönlöttek a macskához a különböző szervezetek oklevelei: Zoe az American Board of Hypnotherapy, az International Medical & Dental Hypnotherapy Association és az American Association of Professional Hypnotherapists tagja lett. Az egyetlen komolyabb nehézséget az American Psychotherapy Association jelentette: ők életrajzot kértek a szaktudás legmagasabb fokát jelentő különleges tagság adományozásához. Dr. Dubrow természetesen hamarosan prezentált egy csinos önéletrajzot, s pár héten belül Zoe kezeiben (mancsaiban) volt az újabb oklevél.

Dubrow az egész turpisságot azután leplezte le, hogy egy újságíró interjút akart kérni doktor Zoe D. Katze-tól. "A hagyományos orvoslás pontosan szabályzott, jól struktúrált világához képest a pszichoterápia a jártasság igazolásának vadnyugata" írja Dudrow a Zoe doktort nyilvánosan leleplező cikkében. "Amikor egy orvos saját tagfelvételét szeretné elintézni valamilyen szakmai szervezetben, akkor mindenki biztos lehet abban, hogy az illető ugyanazt tanulta mint más orvos, és másokhoz hasonlóan ő is kemény vizsgák után vált orvossá. A mentális orvoslás területén viszont a szakmai jártasság bizonyítása szervezeti tagságokkal és oklevelekkel manapság már nem jelenti mindenkinél ugyanazt a felkészültséget és hátteret."

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Ipar 4.0: ne féljünk a robotoktól, inkább használjuk őket!

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját

Színművészeti: bekérte a kuratórium a sztrájkolók listáját

Szalai Ádám Mainzban akar maradni

Szalai Ádám Mainzban akar maradni