szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EU-csatlakozás volt a témája a Fidesz szombaton megtartott XVI. kongresszusának, amelyen a felszólalók egyöntetűen támogatták hazánk európai integrációját, ám számos veszélyre is felhívták a figyelmet. A rendezvényt záró beszédében Szájer József, a párt frakcióvezetője kijelentette: a jelenlegi kormány a csatlakozás kapcsán nem a nemzeti érdekekből indul ki, s hasonló okból bírálta a kormányt Orbán Viktor, korábbi miniszterelnök is. 

Orbán Viktor volt miniszterelnök beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió eszméje nem "csodaszer és nem varázspálca", s bírálta a támogatások és befizetések csatlakozás után várható mértékét. Orbán enne ellenére úgy vélte, Magyarországnak több szempontból is igent kell mondania az integrációra. A politikus a továbbiakban arról beszélt, a rendszerváltás óta Magyarország úgy tekint az Európai Unióra, mint a vágy titokzatos tárgyára. "A szerelem azonban eleinte viszonzatlan volt" - fogalmazott, utalva arra, hogy az unió a 90-es évek elején saját belső megerősítésével volt elfoglalva, s Magyarországnak csak társulási szerződés jutott. "Aztán egyszercsak meghívót kaptunk és felvettük a legszebb ruhánkat. Hiszen már régen megmondták, és mi megértettük, hogy rongyosan nem mehetünk ilyen fényes társaságba". Hozzátette: amikor Magyarország az unió "estélyére megérkezett, vörös szőnyeg helyett kongó tekintetű, számokat osztogató őrző-védőkkel találta magát szemben. Ekkor fogtunk gyanút először" - tette hozzá.
Az exkormányfő a belépés mellett érvelve többek között azt emelte ki, hogy Magyarország méretei nem teszik lehetővé az elzárkózást. A nemzeti érdekek fokozott képviselete kapcsán aláhúzta: vannak, akik a nemzetközi érdekeket a nemzeti érdekek fölé rendelik. "Régen moszkovitának, most brüsszelitának hívják őket" - fogalmazott Orbán, viccesnek nevezve, amikor a Fideszt ezek az emberek akarják kioktatni az Európai Unióból. A politikus szerint a 2003-as költségvetés igazi feladata a felzárkóztatás lenne. Mint mondta, ha a költségvetés ennek nem tesz eleget és a gazdaságpolitika sem változik meg, akkor Magyarország súlyos helyzetbe kerülhet a belépést követően.
A hozzászólásokat követően a kongresszus egyhangúlag elfogadta az Európa a jövőnk, Magyarország a hazánk című programot, amely egyben vitairat is. Ugyancsak elfogadta a plénum a Fidesz elnökségének az európai uniós csatlakozással kapcsolatos határozatát.
Szájer József, a Fidesz alelnöke zárszavában azt mondta: a Fidesz azért rendezett az Európai Unióval kapcsolatos kongresszust - a pártok közül elsőként -, mert ma ezt a kérdést ítéli a legfontosabbnak. Megítélése szerint az unióhoz az az ország tud sikeresen csatlakozni, amelyet az integráció felkészülten ér. "Aki felkészületlen, az rosszul is járhat" - szögezte le. Szájer sajnálattal állapította meg, hogy Magyarország élén ma olyan kormány áll, amely az integráció kapcsán nem a nemzeti érdekekből indul ki, hanem valamilyen külső érdeket érvényesít. (MTI)
Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Meglépett a karanténból egy koronavírusos magyar férfi Kambodzsában

Az orvoskamara szerint le kellene állítani a halasztható műtéteket a járványkórházakban, mielőtt még nagyobb baj lesz

Az orvoskamara szerint le kellene állítani a halasztható műtéteket a járványkórházakban, mielőtt még nagyobb baj lesz

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke