szerző:
hvg.hu

Ötven, mások szerint kétszáz év múlva elfogy a Föld mélyéből a kőolaj, a civilizáció és a műanyag dobozok előállításának nélkülözhetetlen kelléke.  A Mátrix óta tudjuk, hogy az emberi test által termelt hő is értékes energiaforrás lehet, a fekete aranyat helyettesítő energiahordozó megtalálására mégis hatalmas összegeket költenek kutatóintézetek és olajipari óriások. Lássuk, miből lesz energiánk néhány száz év múlva.

Napenergia: A Nap energiája, legalábbis emberi léptékkel mérve, kifogyhatatlan és nem környezetszennyező. Régóta hasznosítják is, különféle technológiákkal, melyek közül a legelterjedtebb a napelemeké. Országos hálózatra kötött napelemekből származó energiát a legnagyobb mennyiségben Németország és Japán háztartásai használnak. A Nap hasznosításában rejlő perspektívát régen felismerték az olajipari cégek is: a 2001-ben napi 1,9 millió hordónyi finomítatlan olajat előállító egyik multinacionális óriás erre szakosodott cége évente 55 megawattnyi energiát termelő napelemet ad el.

Atomenergia
: Az atomenergia előnye, hogy nem drága és nem bocsát ki az ózonrétegre káros gázokat, ám az előnyökhöz közismerten hatalmas hátrányok társulnak. A radioaktív anyagok, például az uránium elégetéséből származó nukleáris hulladékot igen költséges biztonságosan elhelyezni, mivel több ezer évig bocsát ki káros sugárzást, emellett az atomerőművekben bekövetkező szivárgások vagy balesetek - gondoljunk csak az 1986-os csernobili robbanásra - katasztrofális következményekkel járhatnak.

Geotermikus energia
: Geotermikus erőműveket használnak a termálvízgőz hőjének  elektromos energiává alakítására. "Forrósziklás" módszerrel is kinyerhető a föld saját hőjének energiája: a forró kőzetréteget mesterségesen megrepesztik, és fúrt kutakon keresztül nagy nyomás alatt tartott vizet áramoltatnak benne. Az Európai Unióban több mint húsz éve használnak geotermikus energiát: az EU összkapacitása 1980-tól máig 400 MW-ról 1200 MW-ra növekedett, de az energiafajta hasznosításának mértéke becslések szerint 2010-ig mindössze 12 százalékkal nő majd az unió országaiban. A geotermikus energia "megújuló erőforrás" ugyan, ám egy-egy lelőhely kifogyhat a szuflából akár néhány évtizedre is.

Biomassza:
A szemétnek szánt növények erjesztéséből is lehet energiát csiholni. Ezzel próbálkozik a világ egyik legnagyobb olajipari vállalata, amely 29 millió dollárt fektetett egy kanadai cégbe, hogy az elsők között dobhassa piacra saját bioüzemanyagát. A biomassza nyújtotta lehetőségek korlátlanok: fűtésre is kiválóan alkalmas, de alapanyagul szolgál az olajszármazéknak tekinthető  műanyagdobozokat helyettesítő biodobozokhoz is.

Hidrogén
: Az egyik német autógyár 2001-ben előállított néhány hidrogénhajtású tesztautót, melyek a tapasztalatok szerint ugyanúgy funkcionálnak, mint hagyományos, benzinhajtású társaik, csak éppen nem szennyezik a levegőt. Hidrogén-töltőállomás viszont egyelőre csak egy van, München közelében. A gyár mégis optimista: terveik szerint 2005-re minden európai fővárosban lesz hidrogénkút.

Szélenergia
: A szélmalmok és a vitorláshajók után a modern szélturbinák az 1980-as évek elején váltak népszerűvé, eleinte leginkább az Egyesült Államokban. 1988 óta Európa a szélenergia-ipar leggyorsabban fejlődő piaca, hiába nem ez a legbiztosabb megoldás: vagy fúj, vagy nem.
Megújuló energiaforrások (angol)
Miből csiholjunk energiát?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

Nyolc embert gyanúsítanak az olasz szórakozóhelyen kirobbant tömegpánikkal kapcsolatban

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit