szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ fegyverzetellenőrei titokban fogják tartani az iraki fegyverprogramok beszállítóinak nevét. Közben Washingtonban, Londonban és Párizsban fokozott erőfeszítéssel tanulmányozzák az iraki dokumentumokat, miután megígérték Hans Blixnek, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetőjének, hogy segítenek kiszűrni a tömegpusztító fegyverek gyártásának technikai leírásait.

Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője közölte a Biztonsági Tanáccsal, hogy bizalmasan kezelik a külföldi beszállítóknak és közreműködőknek a bagdadi feltáró nyilatkozatban szerepelő adatait. A beszállítók fontos értesüléseket adhatnak az ellenőröknek arról, hogy Bagdad mit és hol szerzett be külföldön fegyvergyártási programjaihoz. A neveket ezért eltávolítják az iraki nyilatkozat szerkesztett másolataiból.
Diplomáciai források szerint a beszállítók leleplezése kínos lehet számos állam, köztük BT-tag, s talán még az Egyesült Államok számára is, amely fegyvereket szállított Bagdadnak az 1980-as években az iraki-iráni háború idején. Washingtonban, Londonban és Párizsban fokozott erőfeszítéssel tanulmányozzák az iraki dokumentumokat, miután megígérték Hans Blixnek, hogy segítenek kiszűrni a tömegpusztító fegyverek gyártásának technikai leírásait, nehogy azok avatatlan kezekbe kerüljenek.
Hans Blix hétfőn akarja átadni az iraki dokumentumok szerkesztett másolatát a BT tíz nem állandó tagjának. A New York-i napilap szerint ilyen széles körben az iraki nyilatkozat tartalma már biztosan kiszivárog és nyilvánosságra kerül.
A Washington Times szerdai száma szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) leghamarabb szerdára ígérte a Fehér Háznak előzetes értékelését az iraki nyilatkozatról. A CIA hangolja össze a 12 ezer oldalas iraki dokumentumhalmaz fordítását és kiértékelését, amelyen legalább nyolc amerikai hírszerző ügynökség dolgozik. (MTI)

Új kinézetet kap a Wikipedia

Új kinézetet kap a Wikipedia

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt

Trumpot perli a Tesla a kínai alkatrészek büntetővámja miatt