szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenes az önkormányzati választások kapcsán alkotott belügyminiszteri rendeletben a jelölő szervezetek emblémájának méretét szabályozó szövegrész, mert a belügyminiszternek nem volt felhatalmazása ennek megalkotására, ezért a szövegrészt az Alkotmánybíróság kihirdetése napjával megsemmisítette. A Fidesz a rendeletet megalkotó belügyminiszter azonnali menesztését követeli.

Lamperth Mónika belügyminiszter még augusztus 1-jén hirdetette ki azt a rendeletét, amelyben 20 milliméter átmérőjű körben határozta meg a jelölőszervezetek emblémájának helyét. A Fidesz már akkor hevesen ellenezte a lépést, szerintük ugyanis ez a szabályozás azoknak a szervezeteknek kedvezett, amelyeknek a logója kör alakú (mint az MSZP-é), míg a négyzet alakú emblémák az eredetihez képest csak fele akkora méretben tudnak megjelenni. A Fidesz akkor az Országos Választási Bizottsághoz fordult panaszával, ám a testület elutasította az indítványt, ahogy a későbbiekben a Legfelsőbb Bíróság is.
Az Alkotmánybíróság hétfőn megállapította, hogy "az alkotmányban meghatározott jogszabályi hierarchia alkotmányos rendjét, s ezzel összefüggésben a jogalkotási törvényben foglaltakat is sérti" a rendelet mellékletének az a szövegrésze, amely szerint a jelölő szervezet emblémája 20 milliméter átmérőjű körben jelenik meg a szavazólapon. A testület döntése szerint a törvényalkotó a szavazólapok adattartalma kialakításához, az adattartalom megjelenítéséhez elegendőnek ítélte meg a választási eljárásról szóló törvény idevágó előírásait, szükségtelennek tartott további - rendeleti szintű - szabályozást, és erre vonatkozóan nem is adott felhatalmazást a belügyminiszter számára.
"A választási eljárásról szóló törvény értelmében a konkrét szavazólap adattartalmának jóváhagyására a területi választási bizottság jogosult" - mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület közlése szerint az indítványozó a rendelet megsemmisített szövegrészét az alkotmányban rögzített választási alapelvekbe ütközőnek is tartja, ám az Alkotmánybíróság - állandó gyakorlatának megfelelően - a szövegrész formai okból történő megsemmisítése miatt annak alkotmányellenességét állító indítványi elemeket nem vizsgálta.
A Fidesz-frakció álláspontja szerint az önkormányzati választásokat érintő belügyminiszteri rendelettel kapcsolatos alkotmánybírósági döntést követően Medgyessy Péter kormányfőnek menesztenie kell Lamperth Mónikát, a belügyi tárca vezetőjét. Áder János, a képviselőcsoport vezetője szerint 1990 óta nem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő belügyminisztert "választási csalás" miatt marasztaljon el a taláros testület. (MTI)

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak

Már az ausztrál jogászok is Nobel-békedíjat adnának Trumpnak

David Attenborough karanténprogramját mi is megirigyelhetjük

David Attenborough karanténprogramját mi is megirigyelhetjük