szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette: folyamatosan tárgyalásban áll a palesztinokkal a két fél közötti konfliktus rendezésének érdekében, kizárta azonban a konzultáció lehetőségét a jelenlegi első számú palesztin vezetővel, Jasszer Arafattal. Az izraeli-palesztin béketárgyalások 2001 januárjában, az erőszak kiújulása miatt hivatalosan abbamaradtak.

Saron az elmúlt hónapokban többször utalt már arra, hogy kapcsolatai nem szakadtak meg a palesztin vezetéssel, de palesztin részről minden alkalommal cáfolták ezt. A kormányfő tegnapi tévéinterjújában sem nevezte meg, pontosan kikkel és milyen formában tartanak kapcsolatot, csak annyit mondott, azokkal a palesztin felelősökkel folytatnak párbeszédet, akik "ténylegesen a béke létrehozásában érdekeltek".
Az Egyesült Államok ugyanakkor támogatásáról biztosította Tony Blair brit kormányfőt, aki palesztin vezetőket hívott meg egy januári nemzetközi értekezletre. A konferencián a palesztin intézményrendszer reformjainak előbbreviteléről lesz szó, továbbá arról, hogy a nemzetközi közösség ehhez milyen segítséget tud nyújtani. Az eseményen az ENSZ, az Európai Unió, az USA és Oroszország közel-keleti ügyekben közvetítő kvartettje fogja magát képviseltetni, s megívást kapott Egyiptom, Szaúd-Arábia és Jordánia is, Izrael azonban nem. Washington arra készül, hogy a kvartett miniszteri szintű értekezletét péntekre összehívja. A kvartett azért tevékenykedik, hogy 2005 körül létrejöhessen a palesztin állam. (MTI)

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket