szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keresők száma Németországban 1997 óta először ismét csökkent - jelentette be csütörtökön a 2002-es előzetes adatokat ismertetve a német statisztikai hivatal. Wolfgang Clement munkaügyi miniszter egy rádióinterjúban kijelentette: a borús előrejelzések ellenére is bízik abban, hogy 2003-ban négymillió alá szorítják a munkanélküliek számát.

A wiesbadeni központú statisztikai hivatal szerint tavaly éves átlagban 38,7 millió embernek volt munkahelye Németországban, 246 ezerrel kevesebbnek, mint a megelőző évben. A csökkenés 0,6 százalék. A visszaesés különösen a munkavállalók kategóriájában erős: számuk tavaly Németországban 34,6 millió volt, 0,8 százalékkal kevesebb, mint 2000-ben. Az egyéni vállalkozók, az úgynevezett önállóak, vagy a vállalkozásba besegítő családi hozzátartozók száma 4,1 millió főt tett ki, a tendencia enyhén erősödött (plusz 0,4 százalék).
Wolfgang Clement munkaügyi miniszter a Deutschlandfunk rádióadónak azt jelentette ki: reméli, hogy a borús előrejelzésekre rácáfolva sikerül a négymilliós szint alá szorítani a munkanélküliek számát. A szociáldemokraták és a környezetvédők kormánya már az előző kormányzati periódusban célul tűzte ki, hogy a ciklus végére nem lesz több munkanélküli Németországban 3,5 milliónál.
Clement bizakodó kijelentésével szemben a müncheni Ifo intézet 4,2 milliós munkanélküliséget prognosztizált néhány nappal ezelőtt. A müncheni gazdaságkutatóknál is borúlátóbb Michael Rogowski, a német ipar csúcsszervének elnöke. Szerinte az idén Németországban egy százalékkal gyarapodik a gazdaság, a munkanélküliek száma viszont ősszel eléri a 4,5 milliót. (MTI)

Egy étteremé a világ legnagyobb ökre

Egy étteremé a világ legnagyobb ökre

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Miközben gyengélkedik a forint, Matolcsy inkább az évtized arculatáról beszél

Az ország 18 kórházából irányítják át a szakembereket a fővárosi Covid-centrumokba

Az ország 18 kórházából irányítják át a szakembereket a fővárosi Covid-centrumokba