szerző:
hvg.hu

A kormány úgy döntött, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetését átcsoportosítva - a parlament által a múzeum 330 milliós költségvetéséből elvont 150 milliót részben pótolva - további 100 millió forintot biztosít a Terror Háza működési kiadásainak támogatására.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: ez az összeg a múzeum indokolt működési költségeinek fedezetét biztosítja. Hozzátette: annak érdekében, hogy a múlt századi magyarországi terror valamennyi vonatkozását hitelesen mutassa be az intézmény, megvizsgálják a Terror Háza múzeum kiállítási lehetőségeinek a jelenlegi épület mellett egy esetleges új épület bérlésével vagy megvásárlásával történő kibővítését.  Mint mondta: a kormányülésen szó esett arról, hogy az intézményt működtető közalapítvány alapító okiratát módosítani, a kuratóriumot pedig kiegészíteni szükséges.

A Terror Házát működtető alapítvány az előző kormánnyal kötött megállapodást a 330 milliós költségvetési támogatásról, amelyből azonban az országgyűlés Pető Iván (SZDSZ) módosító indítványát elfogadva 150 milliót elvont, hogy más múzeumokat támogasson az összeggel. Medgyessy Péter miniszterelnök - aki egy korábbi nyilatkozatában elkötelezte magát a Terror Háza támogatásának fenntartása mellett - a parlamenti döntést követően kijelentette: a kormány kipótolja az összeget.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, megengedhetetlen és durva eljárás, ahogy a kormány csökkentette a Terror Háza Múzeum költségvetését - jelentette ki Halász János, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján. Halász közölte: a költségvetés zárószavazásának napján napirend előtti felvetésre reagálva Medgyessy Péter kormányfő megígérte, hogy a Terror Háza visszakapja a 150 millió forintot. Halász kritizálta, hogy az elvett támogatásnak csak a kétharmad részét adták vissza, de azt is feltételekhez kötik. "Úgy látszik, a szocialisták meg akarják szabni, hogy ki kutathat, és mi mutatható be a múltból" - vélte a képviselő, megjegyezve: az MSZP-nek észre kellene vennie, hogy az emberek emlékezetét és gondolkodását nem irányíthatja. Közölte: a következő napokban megvizsgálják, miként állíthatják meg a Terror Háza Múzeum ellehetetlenítését.

"A Terror Háza a működéséhez szükséges támogatásra számíthat az idei évben" - áll a kulturális tárca sajtóosztályának vasárnapi közleményében. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a közleményben úgy vélekedik: a Terror Háza vezetése által benyújtott költségtételeket átvizsgálva is nyilvánvaló, hogy az elvonás messze nem fenyegeti működésképtelenséggel a múzeumot. A közlemény emlékeztet arra, hogy Medgyessy Péter kormányfő Halász János fideszes képviselő felvetésére válaszolva korábban úgy fogalmazott: a Terror Háza Múzeum megkapja a szükséges támogatást. "A Kormány pénteki ülésén pontosan ennek jegyében döntött" - teszik hozzá. A kulturális tárca megjegyzi: az olyan nagy múzeumok, mint az Iparművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum vagy a Szentendrei Skanzen is 300 milliónál kevesebb működési támogatásból gazdálkodtak 2002-ben. 

A közleményben úgy fogalmaznak: a 20. század üldöztetéseinek teljes körű és hiteles bemutatását senki - így egyetlen párt sem - sajátíthatja ki magának, ezért a tárca megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a kiállítás jelenlegi, a kommunizmus évtizedeit feldolgozó tematikája egészüljön ki - alapos történelmi dokumentációval - a század terrorjainak többoldalú bemutatásával. (MTI)

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A Néppárt ismét megpróbálkozik a fideszes Hidvéghi Balázs jelölésével

A szuperkötvény elbújhat: busásan fial az albérletek kiadása

A szuperkötvény elbújhat: busásan fial az albérletek kiadása

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Észak-Koreából elkezdték erőből támadni a számítógépeket

Tokaj-Hegyaljáig még eljutott a román brutáltréler, aztán jöttek a rendőrök

Tokaj-Hegyaljáig még eljutott a román brutáltréler, aztán jöttek a rendőrök

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban