szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány úgy döntött, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma költségvetését átcsoportosítva - a parlament által a múzeum 330 milliós költségvetéséből elvont 150 milliót részben pótolva - további 100 millió forintot biztosít a Terror Háza működési kiadásainak támogatására.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: ez az összeg a múzeum indokolt működési költségeinek fedezetét biztosítja. Hozzátette: annak érdekében, hogy a múlt századi magyarországi terror valamennyi vonatkozását hitelesen mutassa be az intézmény, megvizsgálják a Terror Háza múzeum kiállítási lehetőségeinek a jelenlegi épület mellett egy esetleges új épület bérlésével vagy megvásárlásával történő kibővítését.  Mint mondta: a kormányülésen szó esett arról, hogy az intézményt működtető közalapítvány alapító okiratát módosítani, a kuratóriumot pedig kiegészíteni szükséges.

A Terror Házát működtető alapítvány az előző kormánnyal kötött megállapodást a 330 milliós költségvetési támogatásról, amelyből azonban az országgyűlés Pető Iván (SZDSZ) módosító indítványát elfogadva 150 milliót elvont, hogy más múzeumokat támogasson az összeggel. Medgyessy Péter miniszterelnök - aki egy korábbi nyilatkozatában elkötelezte magát a Terror Háza támogatásának fenntartása mellett - a parlamenti döntést követően kijelentette: a kormány kipótolja az összeget.

A Fidesz szerint elfogadhatatlan, megengedhetetlen és durva eljárás, ahogy a kormány csökkentette a Terror Háza Múzeum költségvetését - jelentette ki Halász János, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján. Halász közölte: a költségvetés zárószavazásának napján napirend előtti felvetésre reagálva Medgyessy Péter kormányfő megígérte, hogy a Terror Háza visszakapja a 150 millió forintot. Halász kritizálta, hogy az elvett támogatásnak csak a kétharmad részét adták vissza, de azt is feltételekhez kötik. "Úgy látszik, a szocialisták meg akarják szabni, hogy ki kutathat, és mi mutatható be a múltból" - vélte a képviselő, megjegyezve: az MSZP-nek észre kellene vennie, hogy az emberek emlékezetét és gondolkodását nem irányíthatja. Közölte: a következő napokban megvizsgálják, miként állíthatják meg a Terror Háza Múzeum ellehetetlenítését.

"A Terror Háza a működéséhez szükséges támogatásra számíthat az idei évben" - áll a kulturális tárca sajtóosztályának vasárnapi közleményében. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a közleményben úgy vélekedik: a Terror Háza vezetése által benyújtott költségtételeket átvizsgálva is nyilvánvaló, hogy az elvonás messze nem fenyegeti működésképtelenséggel a múzeumot. A közlemény emlékeztet arra, hogy Medgyessy Péter kormányfő Halász János fideszes képviselő felvetésére válaszolva korábban úgy fogalmazott: a Terror Háza Múzeum megkapja a szükséges támogatást. "A Kormány pénteki ülésén pontosan ennek jegyében döntött" - teszik hozzá. A kulturális tárca megjegyzi: az olyan nagy múzeumok, mint az Iparművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum vagy a Szentendrei Skanzen is 300 milliónál kevesebb működési támogatásból gazdálkodtak 2002-ben. 

A közleményben úgy fogalmaznak: a 20. század üldöztetéseinek teljes körű és hiteles bemutatását senki - így egyetlen párt sem - sajátíthatja ki magának, ezért a tárca megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a kiállítás jelenlegi, a kommunizmus évtizedeit feldolgozó tematikája egészüljön ki - alapos történelmi dokumentációval - a század terrorjainak többoldalú bemutatásával. (MTI)

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Betiltatná az Apple óráit egy szabadalmi troll

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Józsefvárosban drágán megfizet, aki kivág egy idős fát

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat

Felavatta a Kerékpárosklub a szentendrei bicikliutat