szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábbi sajtóértesülésekkel megegyező, az inflációt meghaladó mértékben növekszik a villamos energia és a földgáz ára, döntött pénteken a kormány. Varga Mihály, az előző kormány fideszes pénzügyminisztere szerint a szocialisták megszegték választási ígéretüket.

A villamos energia ára átlagosan 10 százalékkal - a lakosság számára 8,7, a nem lakossági fogyasztóknak 3-14 százalékkal - drágul 2003. február 1-től, a földgáz ára pedig a lakossági fogyasztóknál 12, az egyéb fogyasztók körében 15 százalékkal emelkedik 2003. május 15-től.
A kormány a május 15-i gázáremelést követően nem tervez további lakossági gázáremelést az idén - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követő tájékoztatón pénteken.
A kormány arról is döntött, hogy március 31-ig elfogadják az új földgáztörvényt, amely egy támogatási rendszert is magában foglal. A támogatási rendszer lényege az lesz, hogy az importnál lényegesen olcsóbb hazai kitermelésű gáz árát kell figyelembe venni a lakossági fogyasztói áraknál. Az új törvénnyel 2004-től a magyar gázpiac több mint 41 százaléka lenne liberalizált, ami megfelel az európai közösség előírásainak.
A február 1-jétől megemelt villamos energiaár 200-400 forintos többletterhet jelent havonta a legtöbb háztartásnak fogyasztás statisztikai adatok alapján - mondta Gál.
A szóvivő mind a villamos energia-, mind a gázáremeléssel kapcsolatban elmondta: a drágulást az tette szükségessé, hogy az előző kormány a választásokat megelőzően a törvényi szabályozás ellenére nem tartotta be a lefektetett árszabályozási rendet és nem biztosította a költségarányos árakat. Így a jelenlegi árszínt mellett az ellátás biztonsága került veszélybe a gáz- és a villamosiparban egyaránt.
"A miniszteri fizetések százszázalékos emeléséhez képest nem drasztikus a gázárak 12 százalékos növelése" - mondta Varga Mihály (Fidesz) az MTI-nek vasárnap. Véleménye szerint ahhoz viszonyítva igenis sok a 12 százalékos árnövekedés, hogy az elmúlt években csak az infláció arányában  emelkedtek a fogyasztói gázárak. Varga úgy ítéli meg, hogy a szocialisták az ügy kapcsán most is csak magyarázkodnak magyarázat helyett. Utalt arra: az MSZP politikusai a választási kampányban azt ígérték, hogy nem lesz fogyasztói gázáremelés. "A választási ígéret be nem tartása azt is üzeni az embereknek, hogy a kabinet ígéretekben bőkezű, de azok betartásában szűkmarkú" - mondta. (MTI)

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra

Aggódhathatnak a demokraták: megvan Donald Trump jelöltje a legfelső bíróságra