szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy rendőrt megkéseltek, további négy pedig megsebesült abban az angliai akcióban, amelynek során kedd este Manchesterben három észak-afrikai származású férfit tartóztatott le a rendőrség a biofegyverként is nyilvántartott ricin birtoklásának gyanújával - írja a BBC.

A 40 éves Stephen Oake-ot akkor érte a mellkasán a halálos késszúrás, amikor kollégái segítségére sietett, akik egyetlen személy letartóztatására készültek, ám hárommal szemben találták magukat a manchesteri lakásban, ahol házkutatás közben támadtak rájuk a gyanúsítottak. A Scotland Yard különleges ügyosztályának detektívjei a múlt héten Londonban talált halálos méreg, a ricin ügyében folytatták a nyomozást.
A terrorellenes törvény alapján múlt héten hét algériai férfit hallgatott ki és tartóztatott le a brit rendőrség azután, hogy a halálosan mérgező ricin nyomára és a szer előállítására alkalmas berendezésekre bukkantak az észak-londoni Wood Green negyed egyik bérelt lakásában. Később a délnyugat-angliai Bournemouthban is őrizetbe vettek hat személyt,  de őket kedden elengedték. A letartóztatottak közül öt ellen már vádat emeltek terroristák által felhasználható anyag  birtoklása címén.
A letartóztatások és a méregnyomok felfedezése valóságos ricinpánikot váltott ki Nagy-Britanniában: az orvosokat felszólították, kísérjék különös figyelemmel, nem észlelnek-e környezetükben ricinmérgezésre utaló tüneteket. A ricinusolajból nyert mérgező vegyi anyag belélegezve vagy az emésztőrendszerbe jutva halált okozhat, s egy milligramm is halálos lehet, ha közvetlenül a vérkeringésbe kerül. A szernek nincs ellenanyaga, előállítása könnyű, kezdetleges eszközök is elégségesek hozzá.
A brit kormánynak egyelőre nincs hírszerzési értesülése arról, hogy a ricint terrorcselekményre akarták volna használni. A BBC szerint a  mérget potenciális biofegyverként vagy a bioterrorizmus eszközeként tartják számon a brit Betegségellenőrzési és -megelőző Központ listáján.  Ezzel a méreggel ölték meg 1978-ban Londonban Georgi Markov bolgár ellenzéki politikust egy esernyővégbe rejtett injekciós tű segítségével. A gyanút, hogy a szert terrorcselekményekre akarják használni, fokozza, hogy Kabul eleste, a tálibok és az al-Kaida elűzése után, 2001 novemberében az afgán főváros egyik épületében nagy mennyiségű ricinre bukkantak az al-Kaida egyik kiképzőközpontjában. Az épületben talált dokumentumok részletes leírást tartalmaztak a mérgező anyag előállításáról és bevetésének lehetőségeiről.

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a Hajógyári-sziget”

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

2035-ben már utasokat szállíthatnak az Airbus új, elektromos repülőgépei

Buszjegyet kap, aki húszat guggol Kolozsváron

Buszjegyet kap, aki húszat guggol Kolozsváron