szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szovjet államadósság utolsó részletének rendezéséről írt alá jegyzőkönyvet hétfőn Moszkvában László Csaba magyar és Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter. A megállapodás értelmében Magyarország 82 millió dollár készpénzt valamint 177 millió dollár értékű árut kap. 

A megállapodás értelmében az orosz fél 82 millió 75 ezer dollárt fizet ki egy összegben és készpénzben. László Csaba pénzügyminiszter az aláírás után újságírók előtt tisztázta azt a korábbi félreértést, amely szerint 92 millió dollárt fizet hazánknak az orosz fél: ez az összeg azzal a mintegy 10 millió dollár értékű áruval együtt értendő, amelynek szállítása, régebbi megállapodások alapján, idén esedékes Moszkva részéről. Áruszállításokkal még további 177,7 millió dollárt törleszt az orosz kormány, a szerződések értelmében erre 2006-ig kerül sor. Az orosz áruk túlnyomó részét a MAHART és a MÁV fogadja.

A szovjet államadósság utolsó részletének rendezéséről decemberi moszkvai látogatásakor állapodott meg elvi jelleggel Medgyessy Péter miniszterelnök Mihail Kaszjanov orosz kormányfővel. Az egyesség értelmében Magyarország 33,5 százalékon váltotta be a 245 millió dolláros adósságrészletet - ami viszont László Csaba elmondása szerint 36 százalékos árfolyamot jelent megvalósult formájában. A pénzügyminiszter szerint sikerült ugyanis megállapodni, hogy a mintegy 230 millió dolláros követelés mellett az orosz fél elfogadja annak a 60 millió dollár körüli összegnek a kamatát is, amelyről sokáig vita volt Moszkva és Budapest között. László értékelése szerint a magyar kormány a többi érintett országgal összehasonlítva üzleti szempontból és az átláthatóságot tekintve is jó megállapodást kötött. (MTI)

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja