szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A türkmén parlament Saparmurat Niyazov államfő elhunyt édesanyjáról nevezte el a 2003-as évet.  Az elnök 2002 augusztusában már átkereszteltette az év hónapjait.

Gurbanszoltan Niyazova 1948-ban, egy földrengésben vesztette életét, árván hagyva az akkor mindössze hétéves jelenlegi elnököt, aki szívesen hívja magát "türkménbasi"-nak, azaz "minden türkmének atyjának". Anyja is gyakran szerepel a hivatalos sajtóban "a Nemzet Anyjaként" és neve helyi média szerint "a türkmén nép nagy emberi erényeit jelképezi". Az országban már több emlékművet emeltek tiszteletére, nevét pedig utcák, mozik, egy parfüm, valamint április hónap viseli. Az idei esztendő is Gurbanszoltan éve lesz, hogy megörökítsék Niyazov anyjának "szent alakját és áldott emlékét".
Gurbanszoltan Niyazova bálványozása része a Niyazov körül az utóbbi években kialakított személyi kultusznak. Az államfő 1985 óta irányítja az országot, 1999 decemberében örökös elnökké nyilváníttatta magát a parlamenttel. Azóta több emlékezetes döntéssel hívta fel a figyelmet magára: 1999-től az a külföldi állampolgár, aki egy türkménnel szeretne házasságot kötni, 50 ezer dollárt kell befizessen a türkmén államnak, 2002. augusztusában pedig átkereszteltette az év hónapjait - januárt saját magáról -, valamint új elnevezéseket adott az emberi élet különböző szakaszainak is. Tavaly novemberben állítólag merényletet kíséreltek meg ellene: erre Niyazov 16 neves ellenzéki politikust tartóztattatott le, államellenes összeesküvés vádjával. A bíróság kilenc gyanúsítottat ítélt 20-25 évi börtönbüntetésre. (MTI)

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

LMP: legyen előválasztás az egyéni választókerületekben is

LMP: legyen előválasztás az egyéni választókerületekben is

David Attenborough Guinness-rekordot döntött az Instagramon

David Attenborough Guinness-rekordot döntött az Instagramon