szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Támadást intézett az izraeli légierő egy dél-libanoni terület ellen a libanoni siíta fegyveres szervezet, a Hezbollah által a Sebaa-tanyák körzetében indított akció megtorlásául. Az incidens alig egy héttel az izraeli parlamenti választások előtt történt; áldozatokról nem érkezett jelentés. 

Izraeli vadászbombázók két hullámban összesen négy rakétát lőttek ki Kfar Suba határfalutól nyugatra, miközben az izraeli tüzérség nehézgépfegyverekkel lőtte a falu környékét. Korábban izraeli állások ellen intézett támadást a Hezbollah a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák körzetében. A libanoni rendőrség szerint a libanoni-szíriai-izraeli határon lévő, vitatott hovatartozású területet aknavetőkkel és rakétákkal lőtték, a célpont két izraeli katonai állás volt. Öt hónap óta ez volt az első ilyen támadás a libanoni fegyveresek részéről.
Izrael súlyos fejleménynek tekinti a Hezbollah támadását - jelentette ki Raanan Giszin izraeli kormányszóvivő, és hangsúlyozta: a zóna nyugalmának fenntartásáért, valamint a mostani súlyos események következményeiért azokat terheli a felelősség, akik a Hezbollahot támogatják.
A Hezbollah utoljára tavaly augusztusban támadta az Izrael, Szíria és Libanon határán lévő, vitatott hovatartozású Sebaa-tanyákat, amelyeket Izrael 1967-ben, a hatnapos háború idején foglalt el Szíriától. Az ENSZ szerint Szíriához tartoznak a tanyák, ezért Izraelnek és Szíriának kell tárgyalnia sorsukról, ugyanakkor Libanon is magának követeli a területet. (MTI)

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Pszichológushoz járnak a skót labdarúgók a Fradi elleni vereség miatt

Közeledik az egymillióhoz a koronavírusban elhunytak száma

Közeledik az egymillióhoz a koronavírusban elhunytak száma