szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karel Gottot, a cseh könnyűzene népszerű képviselőjét javasolja az ország új államfőjének cseh művészek egy csoportja. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a politikusok figyelmét a jelenlegi elnökválasztási rendszer hibáira.

„Célunk nem annyira a cseh könnyűzenei legenda államfővé választása, mint inkább a politikusok felbosszantása, hogy végre komolyan lépjenek, mert már két alkalommal is elszúrták az elnökválasztást, s félő, hogy Václav Havel utódját harmadszorra sem tudják megválasztani" - nyilatkozta a javaslat egyik kezdeményezője, Ales Brichta énekes. "A kezdeményezést - bár bizonyos mértékben túlzásnak tartom - komolyan veszem” - reagált Gott a művészek akciójára. Kifejtette, hogy ő maga ugyan sosem táplált államfői ambíciókat, de "minden megtörténhet". "Már volt egy drámaíró elnökünk, hát miért ne lehetne most egy énekes" - jelentette ki.
Václav Havel államfői megbízatása vasárnap lejárt, s így Csehország jelenleg elnök nélkül van. Az utóbbi napokban több cseh politológus is felhívta a figyelmet arra, hogy a közvetlen, lakosság általi államfőválasztás ugyan demokratikusabb, mint a parlamenti aktus, de ennek is megvan a maga hátulütője, s lehetőséget nyújt arra, hogy politikával eddig nem foglalkozó, de népszerű emberek kerüljenek az elnöki tisztségbe. A cseh parlament két januári elnökválasztási kísérlete eredménytelenül végződött, mert a jelöltek egyike sem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazattöbbséget. Egyelőre nincs döntés arról, mikor lesz a következő elnökválasztás. A kormánykoalíciónak még a közös jelöltben sem sikerült megállapodnia, s vezetői most arról tárgyalnak, hogy a politikán eddig kívül álló személyek között keresnek megfelelő jelöltet. (MTI)

Drága a dió, és még drágább lehet

Drága a dió, és még drágább lehet

Több emberéletet is követelt a Görögországra lesújtó medikán

Több emberéletet is követelt a Görögországra lesújtó medikán

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások