szerző:
hvg.hu

A honvédelmi miniszter szerdára újabb négypárti egyeztetést hívott össze, amelyen egyeztetni kíván a Fidesz-frakció által a Törökország megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban felvetett kérdésekről. A legnagyobb ellenzéki párt kedd este úgy döntött, hogy bizonyos feltételek mellett támogatja a NATO úthasználatra vonatkozó kérelmét.

Módosításokkal, de támogatni fogja a NATO-felkéréssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot a Fidesz-frakció - jelentette be Németh Zsolt frakcióvezető-helyettes kedden este. Az ellenzéki párt garanciát kér arra, hogy a NATO-támogatás nem mehet az iraki háború irányába. Ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a "védelmi segítségnyújtás" kifejezés a határozati javaslati részben szerepeljen az előterjesztésben. A Fidesz azt is indítványozza, hogy a határozati javaslatban a NATO számára biztosított útvonalakat jelöljék meg.A sajtótájékoztatón Németh Zsolt kikérte magának azokat a kormányoldali megnyilatkozásokat, amelyek szerint a Fidesz felelőtlen lenne. "A NATO és az Európai Unió nem a Varsói Szerződés, ahol a központi ukázok végrehajtása az elv" - szögezte le a politikus, megjegyezve, hogy mérlegelni kell Magyarország biztonsági érdekeit is.
Juhász Ferenc a Fidesz-frakció bejelentése után közölte, szerdára újabb négypárti egyeztetést hívott össze, amelyen egyeztetni kíván a legnagyobb ellenzéki párt által a Törökország megsegítéséről szóló országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban felvetett kérdésekről. A miniszter szerint az MSZP változatlanul azt szeretné, ha az Országgyűlés mielőbb napirendre tűzhetné ezt a kérdést, és ezért ennek módjáról is egyeztetni kíván a parlamenti pártokkal szerdán.
Hétfőn a Fidesz-frakció nem határozott arról, támogatja-e a Törökország védelmével kapcsolatos - a magyar vasutak, közutak és légtér használatára vonatkozó - amerikai kérés teljesítését, így az ügyben létrejött délelőtti négypárti egyetértés ellenére a magyar hozzájárulásról szóló határozati javaslatról hétfőn nem dönthetett az Országgyűlés. A Ház 202 igen, 119 nem szavazattal és 8 tartózkodással elutasította a házszabálytól való eltérést, amire az előterjesztés tárgyalásához lett volna szükség.
 
Az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke keretében Törökországnak nyújtott NATO-támogatáshoz történő magyar hozzájárulás kérdésének hétfői, rendkívüli tárgyalásához a képviselők négyötödének szavazatára lett volna szükség; ám a szavazást megelőzően a fideszes Simicskó István jelezte, hogy a kérdésben az ellenzéki frakció kedden alakítja ki álláspontját. A Fidesz képviselőcsoportja hétfői ülésén azért nem tudott a kérdésről dönteni, mert - mint elhangzott - "nem állt a frakció rendelkezésére elegendő idő". Az MSZP és az SZDSZ külön nyilatkozatban is kifejezte nemtetszését, az MDF nem kívánta kommentálni a Fidesz döntését. (MTI)
Hírek NATO-úthasználat: nem döntött a Fidesz, elmaradt a parlamenti szavazás

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje