szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai sajtóban több helyütt biztatják a francia termékek elutasítására a közvéleményt. Francois Loos francia külkereskedelmi miniszter szerint azonban egyelőre nincs szó az Egyesült Államokban forgalomban lévő francia áruk hivatalos bojkottjáról.

Bojkott esetén az Európai Unió azonnal óvást jelentene be a Kereskedelemi Világszervezetnél (WTO), s nem kétséges, hogy az elmarasztalná a kezdeményező felet. A Monde New York-i tudósítója a lap csütörtöki számában idézte Tucker Carlsont, a CNN tévé neves figuráját, aki szerint "szakadék nyílt a franciák és amerikaiak között, s a múltban szokásos ellentéteken túl Franciaország ma már nem Washington szövetségesének, hanem ellensúlyának képzeli magát". Carlson szerint ezek után nem lenne meglepő, ha sikeresnek bizonyulna a francia áruk bojkottja. A konkurens Fox News tévé egy múlt heti felmérés adatait ismertetve arról tájékoztatta publikumát, hogy az amerikai közvélemény 47 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van a franciákról, egynegyedük - 26 százalék - nyilvánít rokonszenvet irántuk, 27 százalék pedig nem hajlandó elárulni véleményét. A New York Post egyik múlt heti vezércikkében "Bojkottáljuk hálátlan szövetségeseinket!" cím alatt a franciák és németek áruinak negligálását ajánlotta honfitársainak.
A hangulatkeltés nem mondható hatástalannak: számos amerikai étteremből lekerültek az étlapról a francia bordói és burgundi borok, a francia szalmakrumplit (french fries) "szabadságkrumplinak" (freedom fries) keresztelték át.
Az LCI francia hírtelevízióban nyilatkozó francia külkereskedelmi miniszter szerint alkalmat kellene találni, hogy közvetlenül az amerikaiakhoz szólva Párizs kifejthesse: továbbra is szövetségese Washingtonnak, ugyanúgy Szaddám Huszein bagdadi diktátor távozását és Irak lefegyverezését tekinti céljának, de a cél eléréséhez más utakat talál hatékonyabbnak. A francia külkereskedelmi miniszter megszólalási lehetőséget kért az egyik amerikai televíziós csatornán, de ott kategorikusan megtagadták, hogy kifejthesse Párizs Irak ügyében képviselt álláspontját. (MTI)
Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition