szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ügyvédi törvény módosítását javasolja Kiss Elemér kancelláriaminiszter annak érdekében, hogy az ügyvédi irodából politikusi pályára kerülő személyek korábbi munkahelye ne vállalhasson megbízást 100 százalékos állami tulajdonban lévő cégektől.

"Egy összeférhetetlenségi szabály lehetővé tenné, hogy ne következhessen be olyan helyzet, ami egy kormányzati politikusra nézve kedvezőtlen következményekkel járhat" - fogalmazott Kiss Elemér. Kérdésre válaszolva elmondta: a törvényjavaslatot az igazságügy-miniszterrel egyeztetve két héten belül elkészíti, és ha a kabinet is megtárgyalta, akár már a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés. A miniszter véleménye szerint valamilyen etikai normarendszer is szükséges lenne a hasonló ügyek szabályozására. Szólt arról is, hogy felkéri korábbi ügyvédi irodája vezetőjét arra, tekintse át az iroda által 100 százalékos állami tulajdonban lévő cégekkel kötött kontraktusokat, és ha a megbízó is egyetért vele, a szerződéseket szüntessék meg. Az iroda és a Malév közötti szerződésről elmondta, az átvilágítási munkát nagyrészt elvégezték, de díjazásra eddig nem került sor. Kiss Elemér hozzátette: azt is kérte, hogy ettől tekintsen el az iroda.
Arra a kérdésre, hogy ez az ügy árthat-e a kormány tekintélyének, illetve úgynevezett tiszta kezek politikájának, Kiss Elemér úgy válaszolt, abban az esetben, ha nem vonja le a megfelelő következtetést, igen. Hozzátette: most azonban erről nincs szó, mivel egyrészt ez megtörtént, másrészt szabályozni fogják a kérdést.
Medgyessy Péter miniszterelnök támogatja az ügyvédi törvény Kiss Elemér által felvetett módosítását, valamint a jogi normákon túlmutató, a kormányzati tisztségviselőkre kötelező erkölcsi kódex kimunkálását és bevezetését.
Közben Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, a Magyar Fejlesztési Bankot felügyelő miniszter elfogadta László Andrásnak, a Nemzeti Autópálya Rt. elnökének lemondását, és kezdeményezte az rt.-elnök tisztségéből történő felmentését. László András szintén a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda egyik tagja volt, és az irodát jelenleg is szerződéses viszony fűzi a Nemzeti Autópálya Rt.-hez.
Kedden Szijjártó Péter fideszes parlamenti képviselő sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda, ahol a kancelláriaminiszter korábban dolgozott, a Malév Rt. átvilágítására kapott megbízást. A fideszes honatya egyúttal közölte: levélben fordult Keller Lászlóhoz is, amelyben felkérte a közpénzügyi államtitkárt, hogy az ügyet vizsgálja ki. (MTI)
Az Autóklub kerékpársávokat szüntetne meg

Az Autóklub kerékpársávokat szüntetne meg

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető

Igazgatóhelyettes lett a vasalódeszkás tornatanárt megalázó tankerületi vezető

A Samsungnak ez a megoldása az újfajta mobilok képernyőjének nagy problémájára

A Samsungnak ez a megoldása az újfajta mobilok képernyőjének nagy problémájára