szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok hajlandó felújítani az Észak-Koreának szállított élelmiszersegélyeket - jelentette be kedden Szöulban az amerikai külügyminiszter. Közben Észak-Korea előre bejelentett rakétagyakorlatot tartott hétfőn a Japán-tengeren, két kínai gyártmányú, rövid hatótávolságú rakétával. A szomszédos Japán és Dél-Korea aggodalmát fejezte ki a gyakorlatot illetően.

Colin Powell az új dél-koreai államfő beiktatási ünnepsége alkalmával tett nyilatkozatot. A külügyminiszter bejelentése szerint Washington az idén 40 ezer tonna mezőgazdasági terméket és 60 ezer tonna egyéb árut juttatna a kommunista Észak-Koreának. A fenti százezer tonna elmarad a tavaly Phenjannak szállított 157 ezer tonna amerikai segélytől. A csökkenés Powell szavai szerint nem áll összefüggésben az észak-koreai atomenergia-programmal, amelyet Washington rossz szemmel néz. Az Egyesült Államok attól tart, hogy a decemberben újra indított jongbjoni atomerőműben keletkező plutóniumot Phenjan atomfegyver készítésére használhatja fel. Az amerikai miniszter szerint a segélyezés nem jelent "politikai eszközt" Észak-Korea viselkedésének befolyásolására. A kevesebb élelmiszert Powell azzal indokolta, hogy az illetékes világszervezet a szállítmányok csökkentését kérte, illetve más államok idén várhatóan növelik Észak-Koreába irányuló segélyszállítmányaikat.
Közben Észak-Korea előre bejelentett rakétagyakorlatot tartott hétfőn a Japán-tengeren, két kínai gyártmányú, rövid hatótávolságú rakétával. A tokiói és szöuli hatóságokhoz eljuttatott előzetes értesítés szerint az észak-koreai hadsereg Hamgen-Hamdo tartomány térségéből két föld-hajó osztályú rakétát indított. Az egyik indítás sikertelenül végződött, míg a második rakéta az indítás helyétől 60 kilométerre, a Japán tenger nemzetközi vizeibe csapódott. Phenjan szerdán folytatni kívánja a gyakorlatot. A rakéta észlelésekor riadókészültséget rendeltek el a dél-koreai hadsereg több egységénél. Szöulban és Tokióban is vizsgálják, hogy az északi csapatok csupán rendszeres lőgyakorlataik egyikét tartották, avagy új típusú rakétát próbáltak ki. Tokióban mérlegelik, hogy esetleg tiltakoznak, és rakétagyakorlatainak leállítására szólítják fel Észak-Koreát. (MTI)
Gulácsiék döntetleneztek

Gulácsiék döntetleneztek

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be

Szijjártó még ezer lélegeztetőgép beszerzését jelentette be

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos

Rákóczi Feri és Vadon Jani is koronavírusos