szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ ellenőreinek vizsgálódása az iraki atomfegyver-program körül eredményesen halad, és ha az iraki fél együttműködése még nagyobb lesz, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a közeljövőben hiteles tanúsítványt tud kiállítani a Biztonsági Tanácsnak (BT) arról, hogy Iraknak van-e ma atomfegyver programja - írta Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója az amerikai The Wall Street Journal európai kiadásában (WSJE) pénteken megjelent cikkében.

El-Baradei közölte, hogy jelentésükben részletesen beszámolnak a helyszíni ellenőrzések eredményeiről. A jelentés kiterjed arra, hogy Irak használt-e alumíniumcsöveket és nagy erejű mágneseket urándúsítási programjához, milyen egyéb kísérleteket tett urándúsításra és uránium beszerzésére Nigerből. A NAÜ főigazgatója a cikkben több helyen aláhúzta, hogy az iraki hatóságok szabad hozzáférést tettek lehetővé az ellenőröknek minden felkeresni kívánt ipari berendezéshez, magánházhoz és elnöki palotához, rendelkezésükre bocsátották a kért dokumentumokat. Az utóbbi hetekben a fokozódó katonai nyomás hatására már aktívan is segítenek az ellenőrzésben, lehetővé tették amerikai, francia, orosz és német felderítő gépeknek a berepülést és elfogadták, hogy az ellenőrök felügyelet nélkül kérdezhessenek ki iraki tudósokat.
El-Baradei rámutatott, hogy az ellenőrök eddig nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy Irak felújította atomfegyver-programját. Elismerte, hogy a leggondosabb ellenőrzés sem adhat tökéletes garanciát arra, hogy csakugyan nem folynak sehol ilyen irányú műveletek, s ezzel indokolta, hogy folytatni érdemes az ellenőrzéseket. Szerinte, ha az iraki hatóságok közreműködési készsége tovább erősödik, jó esély van arra, hogy a NAÜ a közeljövőben hiteles bizonyságot tudjon bemutatni a Biztonsági Tanácsnak arra, hogy folyik-e jelenleg atomfegyver-program Irakban. (MTI)
A varázserő eltűnik, de ennek így kell lennie – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

A varázserő eltűnik, de ennek így kell lennie – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

300 ezer fontot érő órákat loptak el a Manchester City kirabolt játékosától

300 ezer fontot érő órákat loptak el a Manchester City kirabolt játékosától

Nagy pénz Kisvárda

Nagy pénz Kisvárda